Četvrtak, 25. travnja 2024.

FEST JAZZA Koprivnica će i ove godine biti u taktovima vrhunske glazbe

Jazz klub Koprivnica najavio je za početak srpnja, od 6. do 8., treće izdanje međunarodnog jazz festivala “Fest jazza Koprivnica”.

Predsjednik Jazz kluba Koprivnica, ali i Organizacijskog odbora Miroslav Harambaša rekao je da je festival rezultat truda svih članova ali i volontera, a od ove se godine programski širi na tri dana.

– Kao što smo na početku 2015. obećali, kad je projekt zaživio u Koprivnici, da ćemo težiti tome da festival traje dugi niz godina, tako sada uoči trećeg izdanja možemo reći da je Fest jazza Koprivnica zaista postao cijenjen, priznat i poznat, kako u Hrvatskoj tako i izvan njenih granica.

Ove godine na koprivnički Fest jazza dolazi sedamdesetak glazbenika u sedam glazbenih sastava iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske i SAD-a. Nije riječ o najskupljim programima no pomno su birani kad je u pitanju kvaliteta i umjetnička vrijednost, rekao je jedan od organizatora Marin Hraščanec:

– On nije velik po imenima, to možda nisu najveće zvijezde jazza. No, uvijek se trudimo i nastojimo izabrati takav program koji je u okviru mogućnosti koje mi možemo financirati, najbolji.

Festival će započeti svečanim otvaranjem u četvrtak 6. srpnja u 20 sati. U prvoj večeri festivala nastupit će Lana Janjanin Trio, te Jazz Orkestar HRT-a & Miron Hauser sa projektom “Fragrancia”. U petak, 7. srpnja će se po prvi puta u Hrvatskoj predstaviti projekt “Port of Life” mladog slovenskog skladatelja Žana Tetičkovića, te Marko Ramljak Band.

U subotu, 8. srpnja u Koprivnicu dolazi Marko Črnčec Quartet i Mike Moreno, jedan od najboljih svjetskih jazz gitarista, te hrvatski jazz fusion elektro sastav Kozmodrum.

Uz glazbeni program koji će biti održan na središnjem gradskom trgu, ima dosta i popratnih sadržaja, poput kazališne predstave u suradnji s Ludens teatrom, Male jazz škole u suradnji s Dječjim vrtićem Tratinčica, festivalskih noći u Koogli, Jam Corner & Poezijazz u suradnji sa Umjetničkom organizacijom Artikulacije, te jutarnju jazz matineju uz Dane povrća na Zrinskom trgu.

A za jazz tih će dana biti otvoren i Le Petit cafe, najavio je Marin Hraščanec:

– U sklopu festivala već od 10 ujutro pa do 18 sati će u Le Petitu biti postavljeni instrumenti kako bi glazbenici nešto isprobali prije nastupa, kako bi naprosto malo prosvirali i zabavili se, baš kao i ostali građani. Vjerujem da će se dosta svirati. Bit će tu i poezije. Pokušat ćemo na licu mjesta, improvizirajući naravno što je svojstveno jazz glazbi, uglazbiti pokoji tekst. Vjerujem da će i ta radionica imati smisla i da će privući dio publike.

U Jazz klubu Koprivnica uvjereni su da će i ovaj puta, kao i u proteklih dvadeset godina, ponuditi sugrađanima kvalitetnu glazbu, u kojoj će svi posjetitelji uživati.

Recimo i da se Fest jazza Koprivnica održava pod pokroviteljstvom Grada Koprivnice, Koprivničko-križevačke županije i Ministarstva kulture, uz medijsko partnerstvo Radio Drave i informativnog portala Drava.info.

zatvori