Četvrtak, 18. travnja 2024.

KOPRIVNIČKI SMJER Otvara se novi atraktivan put među strmim stijenama Kalnika

Članovi Hrvatskog planinarskog društva Bilo iz Koprivnice proteklih su mjeseci marljivo radili na strmim stijenama Kalnika. Plod njihovog rada nova je ferata ili klinčani put, nazvana ‘Koprivnički smjer’, koja će svečano biti otvorena u nedjelju.

Ferata (od talijanskog via ferrata – željezna cesta) je penjačko-planinarski put osiguran željeznom sajlom i/ili klinovima kako bi planinari mogli sigurnije doći do inače nedostupnih vrhova ili lakše prijeći izložene strme stijene.

Izvor: HPD Bilo.

Nova ferata na Kalniku izgrađena je po uzoru na ferate u drugim europskim zemljama sa svim potrebnim dozvolama i odobrenjima te uz suglasnost Hrvatskog planinarskog saveza čija je Komisija za planinarske putove pregledala feratu i dala pozitivno mišljenje.

Kalnik je penjačima itekako poznat, a svi njegovi vrhovi dostupni su planinarima uključujući i poznatih Sedam zubi, no ovo je prva ferata na kojoj planinari mogu vježbati svoje penjačke vještine i pripremati se za zahtjevnije uspone.

Put je vrlo zahtjevan i spada u penjačku kategoriju C/D (zahtjevno/teško). Dugačka je 60 metara i svladava visinsku razliku od 40 metara te se na vrhu spaja s planinarskom stazom koja vodi preko Sedam zubi. Svi koji žele proći klinčanim putom moraju obavezno imati planinarsku kacigu i penjački pojas, Y-set s kočnicom, rukavice za penjanje i planinarske cipele. Preporuča se samo iskusnim planinarima ili uz pratnju iskusnog planinarskog vodiča.

Ulazak u feratu bez opreme za penjanje je najstrože zabranjen zbog mogućnosti pada i teških ozljeda.

Bilovci pozivaju sve planinare i ljubitelje prirode da im se pridruže u nedjelju od 11 sati na Kalniku kako bi svi zajedno obilježili ovaj povijesni trenutak.

zatvori