Petak, 19. travnja 2024.

DRAVA ART BIENNALE Večer na otvorenom posvećena priči o tome kako voda oblikuje grad

Ovogodišnji Drava Art Biennale nastavlja se zanimljivom pričom o važnosti vode u oblikovanju prostora grada u kojem živimo.

Večer posvećena vodi održat će se u petak, 9. lipnja od 20 sati pod naslovom “Uloga vode u funkciji obrane i svakodnevici srednjega vijeka”. Ravnatelj i arheolog Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin govorit će na koprivničkim bedemima o korištenju vode na podravskom, odnosno srednjovjekovnom slavonskom prostoru.

Prošla vremena približit će nam kroz četiri priče: 1. pogonska voda – privredna i društvena uloga vodenica (mlinovi, ekonomija, metalurgija); 2. seoska voda – vodeni tokovi za razgraničavanje prostora, prijevoz i napajanje stoke; 3. gradska voda – dopremanje i korištenje preko cisterni, bunara i javnih česmi pa do korištenja kroz dijelove graditeljskih kompleksa (gradski opkopi, ribnjaci); 4. obiteljska (zdrava) voda – korištenje za piće, osobnu higijenu i obrte (koža, tekstil).

Elementi tih priča predstavit će se kroz pojedine materijalne dokaze koji se posljednjih deset godina uočavaju i dokumentiraju kroz arheološka iskopavanja srednjovjekovnih lokaliteta.

zatvori