Četvrtak, 28. ožujka 2024.

POKAŽIMO HUMANOST Akcija za Nikolu Pokrivača i sve druge teško oboljele održat će se i u Koprivnici

Akcija upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, potaknuta Slavenovim igračem Nikolom Pokrivačem kojemu se vratila teška bolest, bit će održana i u Koprivnici i to sljedećeg četvrtka, 6. srpnja, od 16 do 18 sati na Gradskom stadionu.

Na inicijativu portala Klikaj.hr organizirat će ju Zaklada Ana Rukavina u suradnji s Nogometnim klubom Slaven Belupo i Gradskim društvom Crvenog križa Koprivnica.

Podsjetimo, bivši hrvatski reprezentativac boluje od Hodgkinovog limfoma i za liječenje mu je potrebna transplantacija koštane srži, za što mu je pak, kao i mnogim drugim oboljelima, potreban prikladan davatelj. Upravo je na to podsjetio glavni urednik portala Klikaj.hr, Zvonimir Markač:

Zvonimir Markač. Snimio Marko Posavec.

— Ovo nije samo akcija za Nikolu Pokrivača nego za sve oboljele u svijetu. Možda će netko od nas odgovarati nekome na sasvim drugom kraju svijeta.

Akcijama u Varaždinu i Sv. Martinu na Muri odazvalo se ukupno 349 potencijalnih davatelja, a dobar odaziv očekuje se i u Koprivnici koja je tradicionalno u samom hrvatskom vrhu po davalaštvu krvi, rekla je ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica Adela Sočev:

Adela Sočev. Snimio Marko Posavec.

— U našoj bazi imamo tri tisuće dobrovoljnih darivatelja krvi između 18 i 40 godina. To su također osobe koje mogu dati svoje uzorke krvi za tipizaciju tkiva za Zakladu Ane Rukavine, pa mi vjerujemo i nadamo se – ako će biti i deset posto od tih 3.000 darivatelja, bit ćemo vrlo, vrlo zadovoljni.

Svi zainteresirani trebaju doći sljedećeg četvrtka na stadion, ispuniti zdravstveni upitnik i potom dati uzorak krvi. — … i to sedam mililitara, dakle to nije kao darivanje krvi kada se uzima 450 ml, ovo je kao jedna pretraga vađenja krvi u bolnici — naglasila je Sočev.

Pokrivačev klub Slaven Belupo daje punu podršku ovoj akciji i naravno samom Nikoli, a zamjenik predsjednika kluba i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić pozvao je sve građane da se odazovu i da daju svoj prilog.

Mišel Jakšić. Snimio Marko Posavec.

— Nikoli možemo samo iskazati želje za ozdravljenjem i da nam se čim prije vrati na nogometne terene; njegovoj obitelji, naravno, da budu uz njega, da budu čvrsti i da zajedno iznesu ovu bitku koja je očito opet pred njima. Samim Koprivničankama i Koprivničankama možemo jedino reći da apeliramo na njih da se odazovu ovoj hvalevrijednoj akciji, da i na toj akciji pokažemo koliko smo grad sa srcem, koliko imamo u sebi solidarnosti, koliko nam je stalo do jednakosti i kolika nam je želja da pomognemo onima kojima je potrebna ruka pomoći. Kad je čovjek bolestan, onda obično ima samo jednu želju: da bude zdrav.

Spomenimo za kraj da se u Registar mogu upisati osobe između 18 i 40 godina starosti, ali svi mlađi ili stariji od toga mogu također dati svoj prilog kupnjom promotivnih materijala.

Podsjetimo: akcija će se održati u četvrtak, 6. srpnja od 16 do 18 sati u prostorijama Gradskog stadiona u Koprivnici.

zatvori