Utorak, 16. travnja 2024.
Home Featured Vremeplov D. Rendića: Stari običaji i danas su među nama

Vremeplov D. Rendića: Stari običaji i danas su među nama

0
Vremeplov D. Rendića: Stari običaji i danas su među nama
Prikazivanje starih obrta na centralnome gradskom trgu kao i njihove gotovo zaboravljene vještine, pretvaraju Koprivnicu u danima „Podravskih motiva“ u neponovljivu čaroliju nekih minulih vremena. Najveći sajam starih obrta u ovom dijelu Europe uključuje tridesetak starih majstora različitih profila. Napose zanimljivi je prikaz starog majstora kovača Josipa Evačića (snimljeno prije 12 godina kada njegov sin Josip nije bio uključen u manifestaciju) i njegovog sina koji izrađuje metalne skulpture u tehnici scrap arta.
Portal Drava.info svakog vikenda donosi vam izbor iz bogate arhive fotografija koje nam je ustupio novinar u mirovini Dragutin Rendić, jedan od prvih i dugogodišnjih djelatnika koprivničkog dopisništva HRT-a te, između ostaloga, i prvi fotoreporter Večernjeg lista u Koprivnici, kao i drugih tadašnjih medija. Bio je i prvi novinar dragovoljac Domovinskog rata u Koprivnici od 28. lipnja 1991. godine i prvi zapovjednik voda, kasnije satnije dragovoljaca ZNG-a Koprivnice. Časnik je Hrvatske vojske i počasni vatrogasni časnik. Umirovljeničke je dane dočekao u Glasu Podravine. Neke su fotografije njegove vlastite, a neke je prikupio tijekom svoje bogate karijere. Otputujte s nama u prošlost…
Đelekovec ima tradiciju naseljenosti još iz predantičkih vremena stare povijesti. Za vrijeme HSS-a Đelekovec je dao značajne osobe vezane uz politiku HSS-a – naivnog slikara Mirka Viriusa, književnika Mihovila Pavleka Miškinu, seljačku književnicu Maru Matočec, liječnika dr. Pavla Tomašića… Odavde je i Damir Polančec, hrvatski političar, bivši potpredsjednik Vlade RH i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva, koji je u okviru svojih mogućnosti mnogo napravio za ovaj kraj. Đelekovčani su se odlučili za opciju suverene Hrvatske davši 1990. godine glasove većinom HDZ-u i uključivši se u postrojbe Hrvatske vojske te su sudjelovali na brojnim bojišnicama. Stanovnici su davali humanitarnu pomoć za ratom stradala područja te primili izbjegle i prognane Hrvate. Općina Đelekovec je na teritoriju koji obuhvaća sela Đelekovec i Imbriovec osnovana 1993. godine, a mjesto danas ima oko 1.200 stanovnika i nešto više od 400 kućanstava. Snimka je stara oko 14 godina.
U nedjelju, 9. rujna 2012. u Glogovnici je održano 66. po redu natjecanje vatrogasaca VZG Križevaca. Natjecanje je održano pod pokroviteljstvom Grada Križevaca, a domaćin natjecanja bio je DVD Glogovnica. Na natjecanju su nastupila 23 dobrovoljna vatrogasna društva od njih 33 koliko djeluje u VZG Križevci, s ukupno 57 natjecateljskih desetina. Najbolje plasiranim ekipama pehare i priznanja uručio je Stjepan Peršin, a na svečanom proglašenju najboljih ekipa prisutan je bio i GZ HR Slavko Tucaković koji se prigodnim riječima obratio prisutnima. S njim je bio i direktor tvrtke “Vatropromet” iz Zagreba Nenad Radojčić.
U ime današnjih potreba industrije, krave su potpuno promijenile ishranu i “prešle” na visokoproteinsku ishranu baziranu na soji i kukuruzu. Od “travopasaca” postale su “sojožderači” i “kukuruzojelci”. Umjesto ispaše na travi i suncu – što je preduvjet da mlijeko ima poželjan sastav Omega-3 i Omega-6 masnih kiselina i sadrži određene vitamine, mlijeko proizvedeno uz ishranu baziranu na kukuruzu i soji gubi povoljan odnos ovih masnih kiselina i ima manje vitamina od mlijeka krava koje pasu travu. Još je gora stvar s nemasnim mlijekom i jogurtom iz koga se skida i ono malo preostalih omega-3 masnih kiselina i vitamina topivih u mastima. Pasterizacija dodatno uništava sve vrijedne enzime i bakterije koje pomažu probavi, pa mlijeko postaje teže probavljivo. U današnje vrijeme sirovo mlijeko trebalo bi što više piti. Na snimci ispaša krava zdravom hranom na obroncima Kalnika, prije 12 godina.
Prikazivanje starih obrta na centralnome gradskom trgu kao i njihove gotovo zaboravljene vještine, pretvaraju Koprivnicu u danima „Podravskih motiva“ u neponovljivu čaroliju nekih minulih vremena. Najveći sajam starih obrta u ovom dijelu Europe uključuje tridesetak starih majstora različitih profila. Napose zanimljivi je prikaz starog majstora kovača Josipa Evačića (snimljeno prije 12 godina kada njegov sin Josip nije bio uključen u manifestaciju) i njegovog sina koji izrađuje metalne skulpture u tehnici scrap arta.
Prije više od 12 godina u Ulici Ivice Hiršla u Koprivnici, zahvaljući brojnim donatorima, a ponajviše Mari Barezi koju je krasio humanitarni rad (pomogla je mnogim potrebitim obiteljima), djeci nesretno preminulog hrvatskog branitelja Nike Lončara sagrađena je kuća. Zahvaljujući Barezi Belupo je bio uredio i koprivnički dom za djecu bez roditelja. Na svečanom otvaranju na kojem je govorila Mara Bareza bili su brojni koprivnički politički i gospodarstveni uglednici.
Gola, mjesto u Prekodravlju sa svojih 2.500 stanovnika i oko 750 kućanstava dobila je ime iz mađarskog jezika i znači roda. Treba kazati da je Gola općina na lijevoj obali rijeke Drave, u području Prekodravlja, na samoj granici sa susjednom Mađarskom. Uz selo Gola koje je centar i središte, općinu još čine četiri sela, a to su: Gotalovo, Novačka, Otočka i Ždala. Hrastove šume Repaša, priroda uz rijeku Dravu, rezervati prirode Ješkovo i Čambina, obradiva polja bez industrijskog zagađenja samo su dio onoga što čini ovu regiju toliko različitom od mnogih, a u samom mjestu Gola mnogo toga je urađeno u posljednjih dvadesetak i više godina od kada je načelnik Općine dr. Stjepan Milinković, ovdašnji liječnik i aktivni politički djelatnik. Središte Gole prije 11 godina.
Puhački orkestar DVD-a Đurđevac jedan je od najboljih u Lijepoj Našoj, što su dokazali na brojnim glazbenim smotrama dobivajući priznanja. Dirigent puhačkog orkestra Božidar Škurdija uspješno dirigentskom palicom djeluje i vodi orkestar . Velika potpora u radu orkestra je i DVD Đurđevac, a orkestar je jedna od najaktivnijih sekcija DVD-a. Članovi orkestra prisutni su gotovo na svim značajnim manifestacijama vatrogasaca đurđevačke Podravine, kao na našoj snimci prije 10 godina.
zatvori