Četvrtak, 25. travnja 2024.
Home Featured Vremeplov D. Rendića: Dan kada je kanader letio nad Šodericom

Vremeplov D. Rendića: Dan kada je kanader letio nad Šodericom

0
Vremeplov D. Rendića: Dan kada je kanader letio nad Šodericom
Združena vatrogasna vježba gašenja požara niskog raslinja sa zemaljskim vatrogasnim postrojbama i protupožarnim zrakoplovom Canadairom iz eskadrile MORH-a pod imenom "Šoderica 2004". bila je pun pogodak uspješnosti koordinacije sustava gašenja po prvi puta viđene u nas. Velika vježba održana je 2004. godine na Šoderici, objedinila je mnoge sudionike koji su prvi puta nastupali zajedno. U organizaciji VZŽ, a pod pokroviteljstvom Koprivničko-križevačke županije i supokrovitelja Općine Legrad, vježbi su nazočili župan Josip Friščić, predstavnici vatrogasnih postrojbi susjednih županija, policije, vojske, gosti iz susjedne Mađarske te više stotina gledatelja. Vježbu su proveli: protupožarna eskadrila MORH-a, PU koprivničko-križevačka, JVP grada Koprivnice, Đurđevca, Križevaca, Varaždina, Čakovca te DVD-i: Legrada, Đelekovca, Torčeca, Drnja, Sigeca, Peteranca, Ronilački klub Koprivnica, Aeroklub Krila Koprivnice, Zajednica sportskih ribolovnih klubova Koprivnica, Županijska turistička zajednica, Hitna služba, Centar za uzbunjivanje i obavješćivanje i Meteorološka služba, ukupno više od stotinu sudionika. Vježbu je vodio zapovjednik VZŽ Slavko Tucaković, koji je bio inicijator i idejni začetnik vježbe.
Portal Drava.info svakog vikenda donosi vam izbor iz bogate arhive fotografija koje nam je ustupio novinar u mirovini Dragutin Rendić, jedan od prvih i dugogodišnjih djelatnika koprivničkog dopisništva HRT-a te, između ostaloga, i prvi fotoreporter Večernjeg lista u Koprivnici, kao i drugih tadašnjih medija. Bio je i prvi novinar dragovoljac Domovinskog rata u Koprivnici od 28. lipnja 1991. godine i prvi zapovjednik voda, kasnije satnije dragovoljaca ZNG-a Koprivnice. Časnik je Hrvatske vojske i počasni vatrogasni časnik. Umirovljeničke je dane dočekao u Glasu Podravine. Neke su fotografije njegove vlastite, a neke je prikupio tijekom svoje bogate karijere. Otputujte s nama u prošlost…
Združena vatrogasna vježba gašenja požara niskog raslinja sa zemaljskim vatrogasnim postrojbama i protupožarnim zrakoplovom Canadairom iz eskadrile MORH-a pod imenom “Šoderica 2004”. bila je pun pogodak uspješnosti koordinacije sustava gašenja po prvi puta viđene u nas. Velika vježba održana je 2004. godine na Šoderici, objedinila je mnoge sudionike koji su prvi puta nastupali zajedno. U organizaciji VZŽ, a pod pokroviteljstvom Koprivničko-križevačke županije i supokrovitelja Općine Legrad, vježbi su nazočili župan Josip Friščić, predstavnici vatrogasnih postrojbi susjednih županija, policije, vojske, gosti iz susjedne Mađarske te više stotina gledatelja. Vježbu su proveli: protupožarna eskadrila MORH-a, PU koprivničko-križevačka, JVP grada Koprivnice, Đurđevca, Križevaca, Varaždina, Čakovca te DVD-i: Legrada, Đelekovca, Torčeca, Drnja, Sigeca, Peteranca, Ronilački klub Koprivnica, Aeroklub Krila Koprivnice, Zajednica sportskih ribolovnih klubova Koprivnica, Županijska turistička zajednica, Hitna služba, Centar za uzbunjivanje i obavješćivanje i Meteorološka služba, ukupno više od stotinu sudionika. Vježbu je vodio zapovjednik VZŽ Slavko Tucaković, koji je bio inicijator i idejni začetnik vježbe.
Auto klub Koprivnica pod dirigentskom palicom tajnika Borisa Dušića kontinuirano već niz godina organizira uspješnu akciju obuke ‘Sigurno u prometu’, namijenjenu 5. razredima osnovnih škola, u suradnji s osnovnim školama i policijom, a pod pokroviteljstvom Grada, Županije i općina. Svake godine po petstotinjak djece polaže ispite osposobljenosti za vožnju biciklom i dobiva svoje prve vozačke dozvole. Snimka na poligonu AK Koprivnica nastala je prije deset godina.
Kod Legrada prije ušća rijeke Drave u Muru teče plavo-modra voda koja se može piti. Ušće Mure u Dravu je jedno od posljednjih preostalih sačuvanih sustava nizinskih rijeka u Europi. Ovdje su rijeke, posebice Drava, neregulirane te neprekidno stvaraju nova staništa i obnavljaju postojeća što održava veliku biološku raznolikost.Veći dio ušća, iako ne i samo ušće je zaštićeno kao Posebni zoološki rezervat Veliki Pažut. Rezervat je proglasila Županijska skupština Koprivničko-križevačke županije 1998. godine. Time je tadašnji posebni ornitološki rezervat preimenovan u Posebni zoološki rezervat Veliki Pažut, a ujedno je proširen za kojih 350 hektara te sada zauzima površinu od 1.050 hektara, koji treba razgledati. Na snimci: rijeka Drava prije ušća s Murom prije 13 godina.
Ferdinandovac je je pitomo podravsko selo na jugoistoku županije, okruženo uređenim, rodnim i bogatim poljima i gustim hrastovim šumama s jedne te živopisnim vrbacima i rijekom Dravom s druge strane. Sama općina ima samo dva mjesta: Ferdinandovac i Brodić, ukupno oko 1.700 stanovnika i 536 kućanstava. Poznat je po djelovanju i radu DVD-a Ferdinandovac, Udruge umirovljenika Ferdinandovac, Udruge “Hrvatska žena”, Udruge informatičara i drugih. Mjesto je kao stvoreno za seoski turizam. Uz lov i ribolov gosti mogu uživati u gastronomskoj ponudi, prebogatoj domaćim jelima podravske kuhinje, a gosti željnih kulturnih sadržaja posjetit će zavičajnu galeriju slikara Ivana Lackovića Croate i kiparice Ljubice Matulec. Ova slika radova na infrastrukturi mjesta nastala je prije 12 godina.
Mnoge stambene fasade i drugi objekti u Koprivnici oslikani su raznim grafitima. Oslikavanje javnih prostora sprejevima u boji, rukom autora koji ima stav i estetski osjećaj mogu na specifičan način obogatiti karakter ulice ili grada, dok u nemaštovitim rukama samo povećavaju vizualnu zagađenost prostora. Nažalost, više ima onih koji svoje glupe misli sprejem ispisuju i nagrđuju dio grada. Jedan od zanimljivih grafita snimio sam prije 12 godina u ulici Ljudevita Gaja kod jedne bivše trgovine.
Gotalovo je mjesto u Prekodravlju, u općini Gola. Nastalo je u 19. stoljeću kada su ga naselili stanovnici iz susjednog sela Trčkovec koji je razorila Drava. Danas ovdje u 257 kućanstava živi nešto više od 880 stanovnika koji se bave ratarskom i stočarskom proizvodnjom. Imaju jedno od najboljih vatrogasnih društva čiji je predsjednik Ivan Premec, a iz svakog domaćinstva bar jedan je član društva. U ovom malom mirnom mjestu živi i poznati hrvatski, kazališni, televizijski i filmski glumac Vid Balog, također prevoditelj i pisac. Snimka je snimljena prije 13 godina.
Jedna od danas rijetkih i zaboravljenih radnji je danas u doba motornih kosilica, pripremiti ručnu kosu za košnju trave (rijetko netko to čini) na vrtu, a pogotovo prije košnje livada i žita. Osnovni preduvjet je da kosa bude spremna za košnju je klepanje kose. Ova radnja mora se obaviti na novoj kosi, kao i na onoj koja se zatupila. To se obavlja posebnim čekićem (klepec) tako da se držalo kose na određeni način učvrsti, a kosa položi na četvrtasto željezo (babica). Babica je na donjem kraju šiljasta da se može nabiti i učvrstiti na panj. I to je to. Na našoj snimci prilikom jednog natjecanja u manifestaciji košnje trave prije 12 godina nedaleko Molvi.
zatvori