Subota, 20. travnja 2024.

FOTO Gimnazijalci su učili o prednostima sirove prehrane, a favorit im je bila sirova domaća čokolada

Promotorica sirove hrane i zdravog načina života Nada Zlatar Lukavski u srijedu je u koprivničkoj Gimnaziji ‘Fran Galović’ uz asistenciju profesorice Martine Šifkorn-Labazan održala radionicu sirove hrane, odnosno pripreme hrane bez upotrebe štednjaka i pećnice.

Cilj radionice bio je potaknuti mlade na korištenje zdravih namirnica u prehrani koje imaju sačuvane enzime odgovorne za naše zdravlje. Za dobru energiju, pažnju i koncentraciju, što je osobito bitno učenicima, studentima i profesorima, valja paziti i na ispravnu prehranu. Učenici su na radionici potaknuti da u svakodnevnoj prehrani koriste sirovu hranu koja obiluje sirovim proteinima, energijom i omega-3 i 6 masnim kiselinama, važnima za rad sivih stanica. Radionicom se također željelo ukazati na štetnost konzumiranja prerađenog mlijeka, rafiniranog šećera, prženog kakaa, maslaca, margarina…

Učenici su naučili kako napraviti sirovo mlijeko od badema, puding od voća i chia sjemenki sa sirovim kakaom, napitak od bademovog mlijeka s rogačem i datuljama, a “kraljica svega” bila je sirova domaća čokolada; tražila se kockica više.

S obzirom na odaziv učenika, može se reći da je zanimanje mladih za ovakve radionice sve veće.

Radionicu su organizirale udruga “Zdravlje iz prirode” i Gimnazija “Fran Galović”, a svi recepti i mnogi drugi mogu se pronaći na portalu www.sirovirecepti.com.

zatvori