Petak, 29. ožujka 2024.

U ova četiri zanimanja kritično nedostaje učenika, a HGK će tome pokušati stati na kraj

Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Koprivnica pokrenula je projekt promocije deficitarnih struka pod nazivom ‘Što ću biti kad odrastem’.

Što mu je cilj, pojasnila je voditeljica projekta Renata Lohajner:

— Mi ovim projektom želimo povećati interes učenika osnovnih škola za odabir strukovnih zanimanja.

Namjera je ovim projektom smanjiti problem na koji članice HGK, dakle gospodarstvenici, u posljednje vrijeme stalno nailaze. To je kronični nedostatak stručnih radnika, na što se iz Komore već ranije upozoravalo. I dok je nezaposlenost mladih u Koprivničko-križevačkoj županiji dosegla 36% od ukupno nezaposlenih, poslodavci na tržištu rada ne mogu naći adekvatnu radnu snagu, upozorila je Lohajner:

— Osobito su veliki problemi u strukovnim zanimanjima. To su zanimanja tesar, zidar, vozač i limar. Vođeni smo i preporukama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područnog ureda Križevci koji je donio preporuke za Obrazovnu upisnu politiku i Politiku stipendiranja za 2018. godinu. I tu je preporuka da treba povećati upise za zanimanja tesar, zidar, vozač i limar.

U sklopu projekta izrađena je i prigodna brošura u kojoj su navedene sve važne informacije o upisima u strukovne škole, a namijenjene su osnovnoškolcima koji se spremaju upisati srednju školu i njihovim roditeljima. Tijekom svibnja, predstavnici ovog projekta obići će sve podravsko-prigorske osnovne škole i učenicima i roditeljima predstaviti trenutno deficitarna strukovna zanimanja te mogućnosti školovanja.

A da je školovanje za proizvodna, mahom trogodišnja zanimanja dobrodošlo, posvjedočio je i ravnatelj koprivničke Obrtničke škole Ratimir Ljubić:

— Mi već godinama imamo problem s upisima u trogodišnja zanimanja. Najveći su problem ambicije roditelja koje su veće od mogućnosti djece. Svi bi htjeli da djeca završe četverogodišnje škole što im omogućava vertikalnu prohodnost, polaganje državne mature i upis na fakultet. No neka djeca to nisu u stanju pa se kasnije vraćaju u trogodišnja zanimanja. U startu je uvijek problem manjka upisa u trogodišnja zanimanja. Osim toga, djeca se odlučuju upisati atraktivnija zanimanja poput ugostiteljskih, automehaničarskih, elektrotehničkih… Građevinska zanimanja trenutno nisu u fokusu zanimanja pa je ovo dobra prilika da se podsjeti djecu i roditelje da su to dobra zanimanja koja imaju budućnost. Osim što im je osigurano radno mjesto, zakon najboljim učenicima trogodišnjih zanimanja omogućava nastavak školovanja te polaganje državne mature i upis na fakultete.

Predsjednik HGK – Županijske komore Koprivnica Mirko Habijanec ponovio je svoja prijašnja upozorenja o nedostatku radnika u građevinarstvu, ali i na nelogičnosti hrvatskog tržišta rada:

— Plaća u građevinskom sektoru bi trebala biti barem na nivou polovice plaća u Njemačkoj, no i produktivnost treba biti veća. Proizvodna zanimanja moraju biti bolje plaćena od, primjerice, nekih administrativnih. Uzor nam treba biti Njemačka koja je područje radnih prava i plaća u građevini iznimno dobro uredila. Dođu li plaće u tom sektoru na realnu osnovu, za što se zalaže Hrvatska udruga poslodavaca, država treba kontrolirati da ih u realnoj vrijednosti isplaćuju svi poduzetnici, umjesto isplate minimalaca s dodacima “na ruke” ili na neke druge načine.

Projekt “Što ću biti kad odrastem” dodatno omogućava učenicima deficitarnih zanimanja kvalitetnu stručnu praksu izvan škole, ali i mjesečnu stipendiju, od 800 kuna na više.

zatvori