Utorak, 23. travnja 2024.

MELITA SAMOBOREC, SASVIM OSOBNO: Vječita studentica i prosvjetarka kojoj škola teče venama

Melita Samoborec dijete je prosvjetara. Otac joj je Torčanec, majka Ludbrežanka, no kako je to služba nekad zahtijevala dosta su se selili. Tako je Melita rođena u Virovitici, no ubrzo je uslijedilo preseljenje u Kutnjak i potom u Rasinju gdje je Melita i provela svoje djetinjstvo.
Rasinja 1967.

Zato Rasinja u Melitinom srcu ima posebno mjesto. Najljepše selo na kugli zemaljskoj, kako danas kaže Melita, mjesto je u kojemu je znala svaku kuću, svako dijete, čak i svakog psa. U Rasinji je završila osnovnu školu, ali i putovala u srednju školu u Koprivnicu. U Rasinji je upoznala i njega. Tadašnji varaždinski student i nogometaš Tehničara osvojio je Melitu i njihova je ljubav prerasla u sretan brak.

Melita u Koprivnici živi od svoje osamnaeste godine. A cijeli život – uči. Što druge, što sebe. Iako je otac priželjkivao da bude pravnica, ona je ipak krenula stopama svojih roditelja. Genetika je očito, kako sama kaže, učinila svoje. Tako je završila Pedagošku akademiju u Čakovcu, no to joj nije bilo dosta. Radila je u koprivničkoj školi Antun Nemčić Gostovinski kao učiteljica razredne nastave, no ubrzo potom završila je pri Ministarstvu obrazovanja doškolovanje za voditelja informatičke učionice.

Postala je prvom učiteljicom informatike na području Koprivničko-križevačke županije. S ponosom se prisjeća da su upravo njeni učenici redovno na državnim natjecanjima osvajali prva mjesta. Potom je uslijedio dopunski studij za hrvatski jezik, pa i poslijediplomski, pa na kraju i doktorski studij medija i izdavaštva u Rijeci. Položila je sve ispite, ostalo joj je još napraviti doktorsku disertaciju.

Informatička obuka Roma, 1995.

Zanimljivo je da se Melitino doškolovanje poklopilo s kćerkinim. Kad je Petra upisala studij, Melita je upisala poslijediplomski; kad je Melita upisala doktorski studij, Petra je upisala magistarski rad. Tako je Zlatko sretnik koji u kući već godinama ima dvije studentice.

Melita je radila i kao asistentica na Medijskom sveučilištu u Koprivnici. Bilo joj je to, kako kaže, jako lijepo iskustvo pa bi svoju profesionalnu karijeru htjela završiti na nekom sveučilištu.

Melitu javnost ipak više zna kao političarku. Na poticaj prijatelja, tamo negdje 2005. godine, učlanila se u tadašnju Libru. Stranka se poslije spojila s HNS-om pa je Melita danas jedna od istaknutijih članica te stranke.

— Mnogo mojih prijatelja, istomišljenika, je bilo okupljeno u stranci i to je bio okidač za jačanje mojeg političkog angažmana.

Nekadašnji hobi, 1983.

Posao joj ne dozvoljava da se aktivno bavi nekim hobijem. Kako je nemirna duha, tako su i njeni hobiji u naletima. Jedno je vrijeme štrikala, potom radila decoupage salvetnu tehniku. U oba su životna razdoblja članovi obitelji i prijatelji dobivali poklone koje je sama izradila. Trenutno ju drži vrtlarstvo i cvijeće kojega je u svom vrtu i dvorištu zasadila „mali milijun“. No, za obitelj i prijatelje uvijek ima vremena. Kaže da su kao obitelj dosta društveni, a do nedavno su još održavali tradiciju i s nekoliko parova na fašenjek zamaskirani obilazili ostatak društva.

Melitin život vrlo je bogat, no kad je pitate na što je posebno ponosna, bez razmišljanja odgovara: — Najponosnija sam na svoje dijete. Mišljenja sam da svi oni uspjesi koje roditelj učini padaju u sjenu onog trenutka kad ti je dijete uspješno. Definitivno sam ponosna na nju. Ima 32 godine i uspješna je odvjetnica u Zagrebu. Rekla bih da je ona moj najveći ponos i uspjeh.

Voditeljica ritmičke grupe, 1988.

A što do sada nije, a želi?

— Osjećam možda malo grižnju savjesti jer sam si zacrtala da ću ranije završiti doktorski studij pa se nadam da ću to što prije završiti. Isto tako, na privatnom polju, htjela bih što prije postati baka.

55-godišnja Melita u Koprivnici živi od svoje osamnaeste i to je grad koji je definitivno ispunio njena životna očekivanja.

— Koprivnica je uistinu grad po mojoj mjeri, ali i po mjeri moje obitelji. Uz Koprivnicu vežu me brojne životne radosti i ljepote, još od srednje škole. Ovdje sam zasnovala svoju obitelj i provela veći dio svog života, i ne znam što bi se trebalo dogoditi da odem iz Koprivnice. Koprivnica je moj grad.

Zato mu i Melita želi uzvratiti svojim angažmanom i ljubavlju.

zatvori