Srijeda, 24. travnja 2024.

Ksenija Horvat: Stimulacije pokazuju da je cijela Podravka na dobrom putu, a razgovaramo i o povećanju plaća

Iako je isplata stimulacije ugovorena Kolektivnim ugovorom, u PPDIV-u su zadovoljni odlukom Podravkine uprave o isplati stimulacije zaposlenicima.

Glavna sindikalna povjerenica Ksenija Horvat podsjetila je da pravo na stimulaciju imaju svi koji su bili na popisu zaposlenika 31. prosinca prošle godine. No, najveći razlog za zadovoljstvo doista su ostvareni poslovni rezultati kompanije, istakla je Ksenija Horvat:

— Zadovoljni smo što je Podravka i u prošloj godini imala dobar rezultat. Ostvarena je veća neto dobit nego što je bilo planirano, znači da je cijela naša firma, da smo svi zajedno na dobrom putu. Kao i prošle godine, benefit od dobrog rezultata dobit će i svi naši radnici.

Otvaraju li dobri poslovni rezultati i mogućnost povećanja plaća? Prema riječima Ksenije Horvat, i tu opciju razmatraju: — U svakom slučaju, razgovaramo među sobom o tome, s obzirom na to da u kompaniji djeluju tri sindikata. Načelno planiramo nešto ozbiljnije prema poslodavcu pokrenuti najesen kad prođe sezona i kad se vide rezultati za devet mjeseci.

Glavna PPDIV-ova povjerenica podsjetila je da su još s prošlom upravom započeli pregovore o povećanju prava radnika, no dalje od početka nisu dospjeli. Nada se da će nova uprava, za razliku od prošle, pokazati veće uvažavanje potreba radnika. Razumnija komunikacija s poslovodstvom trebala bi, kaže Ksenija Horvat, rezultirati barem povećanjem osnovne plaće.

S početkom lipnja iz Podravke uz stimulativne otpremnine odlazi još 110 radnika

Ksenija Horvat nam je prokomentirala i novi odlazak Podravkaša uz isplatu stimulativne otpremnine. Podsjetila je da je prosjek starosti Podravkinih radnika iznad 47 godina i približio se životnoj pedesetki. To je znak da je došlo vrijeme za smjenu generacija, kaže i ističe da si Podravka, zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima, može priuštiti tu smjenu generacija popratiti stimulativnim otpremninama, koje su veće od onih obveznih i zakonom propisanih. To je za radnike socijalno prihvatljiv i za društvo socijalno odgovoran način.

— Radnici su pristali da do prvih uvjeta za mirovinu odu iz kompanije uz isplatu 5 tisuća kuna po godini staža. Taj iznos otpremnine je kompenzacija za troškove života do stjecanja prava na mirovinu. Mi smo u njihovo ime razgovarali s poslovodstvom oko toga i ti radnici, njih 110, 5. lipnja odlaze iz kompanije.

Na njihovo mjesto ipak ove godine neće biti primljeni novi radnici. Ksenija Horvat kaže da zapošljavanja mimo početkom godine usvojenih planova neće biti. No, vjeruje da će krajem godine, kad će u kompaniji kreirati planove za iduću, biti uvrštena i nova zapošljavanja.

zatvori