Četvrtak, 18. travnja 2024.

FOTO Veliki izborni uspjeh nezavisnih Željka Lackovića: Nećemo biti arbitar ni kod jedne odluke i nećemo prljati ruke

Iako nije prošao u drugi krug izborne utrke za novog podravsko-prigorskog župana, nositelj nezavisne liste Željko Lacković više je nego zadovoljan jučer postignutim rezultatima.

Njegova je lista osvojila osam mjesta u Županijskoj skupštini; Hrvoje Janči je pomeo konkurente u Đurđevcu te osvojio i 11 od 15 mjesta u gradskom vijeću; Mario Rajn je s više glasova od Branka Hrga ušao u drugi krug utrke za gradonačelnika Križevaca; Danijela Glavosek – Kovačić dobila je dva mandata u koprivničkom Gradskom vijeću, a redaju se i rezultati Petra Dombaja u Drnju, te u Podravskim Sesvetama, Kalinovcu, Novom Virju…

– Ovo je vrlo veliki rezultat koji govori o potencijalu nezavisnih opcija u Koprivničko-križevačkoj županiji. Taj rezultat je osobito velik kad ga usporedimo s onima koje su postigli kandidati i liste velikih stranaka i koalicija – ocijenio je Lacković.

Ustupila Tea Bobovčan.

Upravo je Lacković čini se najpoželjniji koalicijski partner. Naime, još su sinoć i Darko Sobota ispred HDZ-a i Mreže te Slavko Tucaković ispred lijeve koalicije najavili da će razgovarati s Lackovićem o političkom partnerstvu za kreiranje većine u županijskoj skupštini. No zasad je to, barem prema Lackovićevim riječima, račun bez krčmara:

– Ne znam ja s kim su oni razgovarali niti s kim bi pregovarali. Zasigurno je da mi apsolutno nećemo koalirati ni s lijevim, niti s desnim blokom. Da su građani željeli da mi koaliramo s njima, ne bi glasali za nas već bi svoj glas dali upravo za te koalicije. Mi nećemo biti neozbiljni u Županijskoj skupštini, ali nećemo stvarati ni formalne, ali niti neformalne saveze. Mi imamo svoja programska načela o čemu smo govorili u kampanji. Sve odluke u županijskoj skupštini ćemo nas osmero donositi dogovorom. Bilo kakva suradnja s HDZ-om, Mrežom ili SDP-om ne dolazi u obzir.

Ustupila Tea Bobovčan.

No ipak, koga bi nezavisni članovi podržali za predsjednika skupštine – kandidata lijeve ili desne koalicije?

– Jednom sam u životu bio u prilici da vam stave tisuću tona tereta u vaše ruke i morate odlučivati. To će se morati odgovoriti upravo oni koji su dobili najveću potporu birača, to je lijevi i desni blok. Mi ćemo stoga prepustiti njima da pokažu jesu li zavrijedili tu potporu birača i mogu li se dogovoriti. Mi apsolutno nećemo biti arbitar ni kod jedne odluke. Dosadašnja praksa političkih stranaka je da uništavaju sve ono što ne želi biti poput njih, dakle ono što dođe u sredinu čistih ruku. Mi ćemo ovaj puta uspjeti sačuvati čiste ruke. Svi naši uvjeti za formiranje Županijske skupštine i sudjelovanje u radu kroz odbore i tijela, bit će javni i transparentni i bit će dio našega programa. Mi ne želimo i nećemo arbitrirati, ni jedna naša ruka neće biti ta koja će presuditi hoće li to biti lijevi, desni ili tko zna koji.

Na zaključak da će biti zanimljivo vidjeti prvo zasjedanje Županijske skupštine, Lacković je zaključio:

– Ne samo prvo već i sva ostala!

zatvori