Srijeda, 27. ožujka 2024.

FOTO Nemčići osvojili Bjelolasicu

Planinarska grupa OŠ “Antun Nemčić Gostovinski” je u sklopu planinarskog društva “Bilo” iz Koprivnice otišla na izlet na Bjelolasicu tijekom prošlog tjedna.

Svoj su izlet započeli iskrcavanjem ispred planinskog doma “Bijele stijene” u mjestu Tuk Vojni. Tada su krenuli prema Matić poljani, gdje su posjetili 26 kamenih spomenika podignutih u čast partizanima stradalima od velike hladnoće u 2. svjetskom ratu.

Zastali su kod planinarske kuće Janjčarice gdje su se malo odmorili i uživali u divljini Gorskog kotara i pogledu na Bjelolasicu, a potom krenuli na Vrbovsku poljanu koju čine sklopovi livada i crnogoričnog drveća. Od nje im je još trebalo oko sat vremena oštrog uspona prema vrhu Bjelolasice. Prvo su stigli na sam greben Bjelolasice, a nakon još 5 minuta hoda stigli su do vrha “Kula”, gdje su uživali oko pola sata. U daljini su vidjeli Jadransko more i Kvarnerski zaljev, a od ostalih planina u blizini Bijele i Samarske stijene, te Klek.

Po povratku se spuštaju do planinarskog skloništa „Jakob Mihelčić“ i nakon kratkog odmora nastavili su silaziti prema Begovom Razdolju, najvišem naseljenom mjestu u Republici Hrvatskoj i jedinome naseljenome koje ima nadmorsku visinu veću od 1000 metara.

Na kraju putovanja neki učenici su izmjerili duljinu svog putovanja pomoću aplikacija i zaključili da su propješačili otprilike 20 km divljine Gorskog kotara.

zatvori