Utorak, 23. travnja 2024.

FOTO Mladi pisci iz četiriju zemalja dolaze u Podravinu i Prigorje

Koprivnica, Đurđevac i Križevci domaćini su drugog po redu Alpe Adria festivala mladih pisaca što će biti održan prvog lipanjskog vikenda.

Manifestaciju pod medijskim pokroviteljstvom Radio Drave i portala Drava.info organizira Umjetnička organizacija Artikulacije, a okupit će mlade književnike iz Mađarske, Slovenije, Austrije i naravno Hrvatske.

Otvorenje festivala će biti u Pixelu uz karaoke i Pikado. Dan kasnije književnici sudionici festivala gostovat će u srednjim školama, a navečer će čitati u đurđevačkom muzeju.

Posljednjeg dana festivala sudionici će posjetiti Galeriju naivne umjetnosti u Hlebinama, a sve će završiti Zvjezdanom noći u atriju koprivničkog muzeja.

Ustupila Koprivničko-križevačka županija.

– To je ta nekakva diseminacija književnosti koju pokušavamo postići kako bi književnost doprla u gradove. Nadamo se da ćemo u budućnosti uspjeti otići i u manje sredine, općine i sela. Cilj ovog festivala je povezati, u prvom redu generaciju mladih pisaca iz ove četiri zemlje. Čini nam se da nema dovoljno institucionalnih akcija kojima se promovira suvremena hrvatska književnost prema inozemstvu – najavio je Marko Gregur.

Ovaj festival fantastična je prilika i mladim piscima da im djela budu prevedna na strane jezike, ali i nama da ih čitamo i tako upoznamo, ocijenio je koprivnički knjižničar Petar Lukačić i najavio koja to književna imena dolaze k nama za manje od dva tjedna:

– Iz Slovenije nam dolaze dvije književnice – Katja Goričan i Anja Mugerli. Obje su i pjesnikinje, ali i višestruko prevođene i dobitnice više nagrada. Iz Mađarske nam dolaze Gabor Lanczkor i Tibor Weiner Sennyey, također viđestruko nagrađivani autori. Svi su mladi, godišta 89, ‚84., ‚81. Zatim iz Austrije dolazi Andreas Unterweger koji je pisac i glazbenik i urednik časopisa, također višesturko nagrađivan. Hrvatske mlade pisce predstavljat će Ilija Aščić i moj kolega koji je knjižničar Franjo Nagulov. Ilija Aščić je diplomirani novinar i fotograf, višestruko objavljivan, najviše voli pisati kratke priče. Isto tako i Franjo Nagulov. Tako da je ovo faktički stvarno zanimljiva ekipa s kojom će biti zanimljivo raditi i prezentirati ih.

Ustupila Koprivničko-križevačka županija.

Festival je od Saveza Alpe – Jadran dobio financijsku potporu od 2.500 eura, te otprilike toliko i od Koprivničko-križevačke županije u kojoj su, prema riječima dožupana Ivana Pala, iznimno zadovoljni ovim programom:

– To je soft projekt no međutim, projekt koji izuzetno dobro predstavlja ovaj prostor, kulturu i ljude ovog prostora. Vjerujem da je to nešto što će biti tradicionalno.

Podsjetimo i da je lani u Koprivnici potpisana inicijativa o povezivanju mreže festivala. Već je rezultirala jednim sličnim festivalom u Mariboru, a u pripremi su i festivali u Austriji i Mađarskoj. Prema riječima Marka Gregura, želja im je programe prošiti i na Višegradsku skupinu, ali i šire.

zatvori