Četvrtak, 18. travnja 2024.

FOTO Crveni križ koprivničke osnovnoškolce odgajat će da volontiraju i pomažu potrebitima

Odgajati koprivničke osnovnoškolce da bi stekli naviku volontiranja u daljnjem životu zadatak je kojeg se prihvatilo Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica.

Naime, za projekt “Volim volontiranje” odobreno im je oko od 1,2 milijuna kuna europskog novca pa će od sljedeće školske godine za učenike triju koprivničkih osnovnih škola s tim ciljem organizirati niz aktivnosti.

Snimila Nela Carek.

– U školama ćemo uspostaviti volonterske točke, osnovati volonterske grupe, organizirati humanitarne akcije i u školama i u trgovačkim centrima, i to uz naših educiranih pomoć volontera. Sve to rezultirat će time da našim krajnjim korisnicima, korisnicima Socijalne samoposluge, prikupimo donacije i olakšamo im svakodnevicu – pojasnila je na današnjem potpisivanju sporazuma o partnerstvu ravnateljica koprivničkog Crvenog križa Adela Sočev.

Projektom će se ojačati i kapacitet Gradskog društva Crvenog križa i to edukacijama zaposlenih i zapošljavanjem dva koordinatora volontera. Educirat će se voditelji u školama, a za učenike organizirat će se i aktivnosti tijekom školskih praznika.

Osim škola, partneri u projektu su Grad Koprivnica i Udruga volontera Koprivničko-križevačke županije “Rad na Dar”.

Snimila Nela Carek.

– Kapa do poda koprivničkom Gradskom društvu Crvenog križa, kao i našim osnovnim školama i Udruzi „Rad na dar“. Ponosni smo što su oni, svi zajedno, jedini u našoj županiji uspjeli dobiti ova bespovratna sredstva. S obzirom na veliku količinu posla koju su do sada odradili i odrađuju u cijeloj ovoj regiji, siguran sam da će taj trend i nastaviti. Lakše nam je voditi brigo o drugim stvarima u gradu kada znamo da kada treba solidarnost, poštivanje jednakost i veliko srce imamo Adelu i njezin tim – rekao je zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić.

– Ponosni smo što smo sada već partneri u drugom po redu projektu. Ovaj projekt iziskuje puno truda i rada s mladima i zato smo unaprijed krenuli u edukaciju naših volontera. Tako je za sada već napravljena edukacija za pedeset mladih u gimnaziji koji čekaju da projekt počne. Naša zadaća je da mlade educiramo i da ih zainteresiramo za pomoć drugima u bilo kojoj drugoj prilici – rekla je Ruža Evačić, predsjednica Udruge Rad na dar.

Snimila Nela Carek.

Grad Koprivnica će u projektu i dalje osigurati podatke o osobama koje su u potrebi prema procjeni socijalne službe i koji će biti korisnici Socijalne samoposluge. Početku projekta vesele se i u školama:

– Ovo je još jedan projekt u koji će se uključiti naše osnovne škole i jako smo radosni jer sve počinje u školama. Vidimo da ima puno stvari u društvu koje nisu ispravne i rješavanju istih treba krenuti od početka, a jedan od načina je da se djeca odgajaju da budu socijalno osjetljiva i da se uključuju u humanitarni rad koji se ne honorira – poručila je ravnateljica Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski Gordana Gazdić-Buhanec.

Crveni križ će koprivničkim školarcima pokušati približiti volontiranje u naredne dvije godine, a vrijedno je spomenuti i da im je ovo drugi europski projekt. Podsjetimo, prošle godine uspješno je završen projekt Socijalna košarica u sklopu kojeg je i započeo rad Socijalne samoposluge.

zatvori