Četvrtak, 25. travnja 2024.

Električni autobusi uskoro ponovno na ulicama, a imamo i novosti oko naplate parkiranja

Za oko tri tjedna građanima Koprivnice ponovno će biti na raspolaganju električni autobusi i javni gradski prijevoz.

Rekla je to Dravi.info predsjednica Uprave Komunalca Maja Hleb. Naime, Gradsko komunalno poduzeće preuzelo je posao javnog gradskog prijevoza nakon što je kraju priveden europski projekt Civitas Dyn@mo. Pripreme su u tijeku, ali i rješavanje nenadanih problema:

— Javni gradski prijevoz je u, rekla bih, završnoj fazi. Pokušali smo naći i zaposliti vozača ili zaključiti ugovor o radu na određeno vrijeme, no nismo uspjeli. Odlučili smo stoga naše vozače iz Komunalca poslati u školu da završe ispit za D kategoriju. Odslušali su predavanja, položili teoriju. Slijedi im praktični dio, vožnja i polaganje ispita. Nadamo se da će biti za tri tjedna gotovo — najavljuje Hleb.

U pripremi su i nove linije javnog gradskog prijevoza kojima će nastojati zadovoljiti iskazane potrebe građana Koprivnice. A hoće li, kao i dosad, prijevoz biti besplatan?

— Ja planiram dogovoriti s Gradom Koprivnicom da barem do kraja ove godine tu uslugu Komunalcu plaća Grad, znači, umjesto građana da plaća Grad.

— Koliko bi to koštalo?

— Onoliko koliko košta jedan radnik koji vozi, kolika je plaća radnika, odnosno plaća radnika koji vozi taj autobus u vrijeme kad ga on stvarno vozi. Neće biti potrebe da radnik osam sati radi isključivo to, već će biti raspoređen i na druge poslove. Znači, djelomično, pa neka je i 50% radnog vremena, znači Grad bi u tom slučaju trebao podmiriti 50% plaće radnika koji će voziti i autobus.

Od predsjednice Uprave Maje Hleb doznali smo i da će Komunalac s početkom srpnja preuzeti posao upravljanja gradskim javnim parkiralištima. Preostaje im odlučiti na koji će način pribaviti potrebnu opremu, ali i osmisliti poboljšanja u pružanju usluge. Jedna od njih je, najavljuje Maja Hleb, asfaltiranje parkirališta koja još nisu asfaltirana, poput onoga u dijelu Svilarske ulice. No, taj zahvat će Komunalac, kaže Hleb, pokušati realizirati u suradnji s Gradom.

zatvori