Petak, 19. travnja 2024.

Brojnim izložbama i predavanjima koprivnički muzealci obilježavaju Međunarodni dan muzeja

Koprivnički muzealci počeli su s obilježavanjem Međunarodnog dana muzeja. Tema izložbi, predavanja i edukacija koje su tim povodom organizirane je “Muzej i sporne povijesti – govoriti o neizrecivom u muzejima”, a desetak događanja provodit će se na više lokacija.

Tako je na primjer izložba “Arheologija Torčeca” kustosa Roberta Čimina danas otvorena u zadarskom Arheološkom muzeju.

Robert Čimin. Snimio Marko Posavec.

– Ta izložba je, kako sam je i najavljivao protekle godine, najveća u zadnjih tridesetak godina. Za njom su, eto, pokazali interes i drugi arheološki muzeji pa će tako nakon Zadra biti izložena i u Puli i to 8. rujna. To je ono čemu mi težimo i mislim da se to vidi. Ta otvorenost prema, i našoj zajednici, a i široj je prepoznatljiva. Kvaliteta nikad nije bila upitna, samo sad muzejska zatvorenost postaje muzejska otvorenost, to je najveća snaga koju ćemo imati u budućem razdoblju – rekao je Čimin.

Što se tiče izložbi u Koprivnici, građani će u sinagogi sutra moći razgledati fotografije poznatog hrvatskog fotografa Damira Hoyke, “Matematiku u svakodnevnom životu” u četvrtak u koprivničkom Muzeju i “Priču o parku” u petak u koprivničkoj Galeriji.

Samostala izložba Zlatka Štrfičeka bit će pak postavljena u hlebinskoj Galeriji naivne umjetnosti i ona će biti otvorena u subotu.

Koprivnički muzealci Međunarodni dan muzeja obilježit će i raznim pedagoško-edukativnim sadržajem, a svi posjetitelji od sada će u Muzeju kupiti i suvenir.

– Za početak smo izdvojili nekoliko etno uporabnih predmeta, a to su šalica, natstolnjak, kuhinjska krpa, jastučnica i torba. Na svim predmetima su poznati etno motivi iz Podravine i sve to ljudi će moći kupiti i svakodnevno koristiti. Potreba za suvenirom koji postaje uporabni predmet je danas u suvremenoj muzejskoj praksi već ustaljena – najavio je Čimin.

Spomenimo još da će Muzej u četvrtak, na Međunarodni dan muzeja, raditi od 8 do 20, a hlebinska Galerija od 10 do 14 sati. Povodom Europske noći muzeja, koja se obilježava u subotu, Muzej će raditi od 10 do 13 i od 17 do 20 sati, koprivnička Galerija od 10 do 14 i od 17 do 20 sati, a ona u Hlebinama od 10 do 14 te od 18 do 21 sat.

Cijeli program obilježavanja Međunarodnog dana muzeja potražite ovdje.

zatvori