Srijeda, 24. travnja 2024.

Učitelji sada imaju pomagača za rad s djecom s teškoćama u razvoju

Učiteljima i nastavnicima s područja županije od sada će u radu s učenicima s teškoćama u razvoju pomagati jedinstveni vodič kojeg je izradio stručni tim Udruge osoba s invaliditetom ‘Bolje sutra’ grada Koprivnice.

Vodič “Promjena” obuhvaća niz raznovrsnih radionica, primjerice razvijanje komunikacijskih vještina, upoznavanje s osnovnim ljudskim pravima, igranje košarke u invalidskim kolicima i pečenje kolača, parlaonicu, predstavu na romskom jeziku, sadnju vrta te volonterske aktivnosti.

Izdavanjem vodiča Udruga je željela pomoći učiteljima i nastavnicima koji su se i sami često žalili kako ne postoji dovoljno literature vezan uz rad s djecom s teškoćama u razvoju.

— Ono što bi mene kao predsjednicu udruge osoba s invaliditetom i osobu s invaliditetom izuzetno veselilo jest da djeca s teškoćama u razvoju završe visoka obrazovanja. Uvriježeno je da takva djeca nemaju preduvjete da bi se obrazovala na visokim učilištima i školama. Najdraže bi mi bilo kad bi barem jedno to dijete koje će nastavnici poučavati iz ovog vodiča postati učitelj — rekla je predsjednica Udruge Marija Mraz.

Dvjesto primjeraka, koliko je tiskano, bit će podijeljeno po školama. Omogućilo je to Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije koje je financiralo tiskanje vodiča.

Autorice su mu Helena Kušenić, Branka Stančin-Levanček, Jasmina Markić, Adela Jadan, Lovorka Ivanković i Renata Glavica, a stručnu i savjetodavnu pomoć pružile su i Sanja Prelogović, Renata Glavica, Monika Matijaško i Sanja Pakasin, kao i županijsko Povjerenstvo.

Vrijedno je spomenuti i da je pisan na temelju Programa međupredmetnih i interdisciplinarnih sadržaja građanskog odgoja i obrazovanja za osnovne i srednje škole.

zatvori