Utorak, 23. travnja 2024.

Antonio Grgić: Iziđite na izbore i birajte čovjeka, a ne stranku!

Najčešći razlog za neizlazak na izbore je “ionako se ništa neće promijeniti”.

I ja sam bio jedan od vas, zbog protesta nisam izlazio na izbore. No, imajte na umu da je svaki čovjek drugačiji, svaki političar je drugačiji. Svaka promjena mora od nekud krenuti.

Ovaj poziv je okrenut, prije svega, prema svima nama koji ne sudjelujemo aktivno u političkom životu. Ja sam bio jedan od vas, radi protesta nisam izlazio na izbore. Međutim, mi neglasači svejedno sudjelujemo u politici, jer htjeli-ne htjeli, svojom pasivnošću predajemo apsolutnu vlast strankama i njihovom načinu upravljanja s nama i s našim gradskim resursima.

U Koprivnici nas je oko 50% od ukupnog broja upisanih birača. Više od 50% nas ne izlazi na glasanje!

Budite sigurni: koliko god agitirali i radili velike predizborne parade, strankama odgovara vaš bojkot, jer oni uvijek računaju na članove ili simpatizere koji će im dati svoj glas. A kome odgovara tako izabrani gradonačelnik ili gradski vijećnik? Svojoj stranci, dakako, a ne vama, građanima koji ste ga birali. Tko je vaš predstavnik u Vijeću? Ne znate? Ne možete ni znati, jer on je samo redni broj na stranačkoj listi. Da li je ikada koji gradski vijećnik dao „povratnu informaciju“ o tome što je govorio i što je zastupao, je li ikada održao tribinu s biračima ili im podnio godišnji ili četverogodišnji izvještaj, opravdao svoj izbor? Je li ikada zastupao interese vas, „tihe većine“?

Želimo svi zajedno, nas 50% (ne)birača, da govorimo i odlučujemo o stvarnim pitanjima naših života

Dosta nam je stranaka! Vjerujem da je većina Koprivničanki i Koprivničanaca isto misli, i da zato tiha većina u ovom gradu ne izlazi na izbore.

Svima nam je dosta stranačkog prepucavanja na liniji Grad i Županija, ili na liniji Grad i Vlada u Zagrebu.

Jedini koji to mogu zaustaviti su nezavisni kandidati. Moramo prestati kao djeca vjerovati da političari znaju što rade. Ustvari, oni vrlo često nemaju pojma koje su posljedice njihovog djelovanja. Pogledajte samo oko sebe, pogledajte što se dešava oko nas. Pogledajte na primjer Piškornicu, to je projekt svih velikih stranaka koji se oteo kontroli, a sada okrivljuju jedni druge. Ili devastacija našeg Gradskog parka. Stotine Koprivničanaca i Koprivničanki mi je prišlo ovih dana i podržalo me je toplim riječima u mojim nastojanjima, ali gotovo svi su mi postavili isto pitanje: „Što ti to treba?“ Odgovor je – Gradski park: kada vidite loše odluke kojima se upravlja onime što nam je ostavljeno u nasljeđe od naših predhodnika, ne možete samo stajati sa strane. Bili smo u pravu kada smo upozoravali na problem radova u Gradskom parku. Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske i Udruženje hrvatskih arhitekata pridružili su nam se u našim nastojanjima, proglasili su radove u našem Gradskom parku devastacijom i apelirali su na zaustavljanje radova.

Birajte ljude koji su kao i vi – obični građani, a ne profesionalni političari u paničnoj potrazi za svojom foteljom. Birajte nezavisne, one koje neće skakati na svaki telefonski poziv iz stranačke centrale u Zagrebu. Iziđite na izbore, inače će si velike stranke po tko zna koji puta međusobno podijeliti zaposlenja i fotelje. Njima odgovara da vi ne izlazite na izbore. Što manje ljudi izađe na izbore, velike stranke dobivaju više mjesta. Takva je nažalost izborna matematika u Republici Hrvatskoj. I ja sam prije radio istu grešku i nisam izlazio na izbore, znam kako se osjećate. Promjene su moguće, zajedno to možemo učiniti!

Iziđite na izbore, glasajte za nezavisne!

Birajte čovjeka, a ne stranku!

zatvori