Petak, 19. travnja 2024.

ZIMA U PROLJEĆU Slijedi li nam repriza udara hladnoće iz lanjskog travnja?

Izvor:Crometeo

Piše Nedeljko Mandić za Crometeo.

Sve je izvjesnije da će dugotrajno razdoblje iznadprosječno toplog i uglavnom suhog vremena biti prekinuto sljedećeg tjedna. Nestabilno i promjenjivo vrijeme nas u većini krajeva očekuje već tijekom subote i nedjelje, a ponedjeljak će donijeti prolazno smirivanje vremena. Potom se u utorak i srijedu očekuje izraženiji prodor hladnog zraka uz stvaranje ciklone koja bi trebala donijeti oborine posvuda. U gorskim krajevima se očekuje i snijeg.

Prognoza količine snijega i visine snježne granice će biti preciznija kako se termin promjene bude približavao, ali je zahlađenje uz sjeverne vjetrove i buru na Jadranu gotovo sigurno. Najveću opasnost za poljoprivredne kulture i već uznapredovalu vegetaciju predstavljaju niske noćne i jutarnje temperature, odnosno mraz koji je izgledan nakon odmicanja ciklone.

Iako preostaju još tri dana do spomenutog prodora pa su promjene moguće, velika je vjerojatnost da bi se mogao dogoditi sličan scenarij kao i prošle godine.

Naime, nakon iznadprosječne topline u prve dvije dekade travnja 2016., posljednja dekada travnja donijela je vrlo promjenjivo vrijeme uz izraženiju zimsku epizodu. Bilo je i mraza koji je nanio dosta štete poljoprivrednim kulturama u dijelu unutrašnjosti.

Hladni prodor krajem travnja je u Crometeovom izboru za Naj meteo događaj 2016. godine osvojio četvrto mjesto. Kako je to izgledalo krajem travnja 2016. godine podsjetite se u pregledu meteo događaja 2016. godine: Zima na kraju travnja.

Zimski prodori u mjesecu travnju, iako se ne dogode svake godine, ipak nisu preveliko meteorološko iznenađenje. Na stranicama portala prije dvije godine smo se u članku pod nazivom “Zima i u travnju” prisjetili nekih najvećih zimskih događaja tijekom travnja.

Upravo je na jučerašnji datum, 14. travnja 1996. godine u Zagrebu (Maksimir) izmjereno 16 cm snijega, što je postao i ostao rekord za mjesec travanj. Na Griču je rekord postavljen istog dana i iznosio je 9 cm.

zatvori