FOTO Željko Lacković: Bit ćemo prva županija u Hrvatskoj koja ima nezavisnog župana

8
664
Snimio Marko Posavec.
Željko Lacković, nezavisni saborski zastupnik i gradonačelnik Đurđevca, danas je javnosti i službeno obznanio namjeru da se kandidira za župana Koprivničko-križevačke županije na predstojećim lokalnim izborima.

Zamjenici će mu biti Tihana Kraljić, voditeljica Odjela za strateško planiranje i regionalni razvoj u PORI – Razvojnoj agenciji Podravine i Prigorja te bivša državna tajnica u ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva, i Željko Picig, inženjer agronomije, nezavisni križevački gradski vijećnik i urednik portala Prigorski.hr.

— Moja ambicija da se kandidiram za župana se kosi s moje dvije dosadašnje funkcije: gradonačelnika i saborskog zastupnika. E sad, tko bi normalan očekivao da se ja kandidiram za župana, da jednostavno se maknem od dobro plaćenog nerada u Saboru i sigurne pobjede na izborima u Đurđevcu? To sam ja, Željko Lacković, čovjek koji hoće mijenjati stvari, koji ne robuje ideologijama niti strankama — kazao je Lacković.

Lacković je istaknuo kako će Županija pod njegovim vodstvom uz pomoć stručnjaka riješiti situaciju u bolnici i osigurati pružanje jednake zdravstvene usluge na cijelom području županije. Što se tiče školstva, istaknuo je pomoć Udruge poslovnih anđela te Davorina Štetnera i Damira Mujića oko uvođenja novih tehnologija u škole.

Kao jednu od glavnih točaka naveo je i razvoj turizma, pri čemu je najavio kako će im se pridružiti i, kako je rekao, “perjanica” turizma u Koprivničko-križevačkoj županiji: — Renato Labazan će biti naš član tima i sudjelovat će u ovim izborima, i politički, ali i sa svojom stručnošću.

Turistički potencijal Podravine i Prigorja ilustrirao je ovim riječima: — Mi smo daleko potentniji nego Istra i mi ćemo biti Istra. Istra kada je krenula razvijati svoj turizam u unutrašnjosti imala je pet vinara, a mi ih sada imamo 18. Imamo na tisuće klijeti na obroncima, imamo potpuno neiskorišten prostor prirodnih resursa…

Najavio je i prve korake koje će učiniti ukoliko na izborima osvoji mandat župana. — Mogu reći da je proračun sigurno prošao 20% (izvornih prihoda) i da ćemo u prva tri mjeseca napraviti racionalizaciju poslovanja. Moramo si ostaviti dovoljno prostora za nagrađivanje onih najboljih i mi ćemo osnovnu masu bruto plaća svesti na 15% izvornih prihoda. To će biti prvi potezi u prva dva radna dana kada dođem tamo. Što to konkretno znači vidjet ću kada vidim sve brojke, a za to će mi trebati jedan dan.

Ukupno, rekao je, očekuje da će racionalizacijom poslovanja Županije na isti način na koji je to učinio u Đurđevcu uštedjeti oko 30 milijuna kuna.

Kandidatkinja za zamjenicu župana Tihana Kraljić koja 20 godina radi u županijskim institucijama istaknula je da Županija mora puno učinkovitije koristiti sredstva iz EU fondova. — Treba reći da je činjenica da naša županija stagnira, da mi danas gledamo u leđa županijama koje su donedavno bile puno nerazvijenije od Koprivničko-križevačke županije. Isto tako treba reći da je Županija spora i neučinkovita u korištenju sredstava iz Europske unije.

Ilustrirala je to podatkom da je Virovitičko-podravska županija čak 28 puta uspješnija od naše u povlačenju sredstava iz EU fondova.

Kandidat za dožupana Željko Picig naveo je tri ciljna područja kojima će se novo županijsko vodstvo posvetiti: — Prioritet će mi biti da sve kreće od novog upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvoj i turizam. Dakle to su tri točke, tri segmenta o kojima ćemo posebno morati voditi brigu.

Lacković je na kraju zaključio: — Bit ćemo vijest nakon lokalnih izbora kao županija koja je prva u Hrvatskoj dobila nezavisnog župana.

U tome će mu pomoći i ljudi na terenu: Mario Rajn u Križevcima, Marina Vranić u Ferdinandovcu, Petar Dombaj u Drnju, Marijan Cepetić u Virju…

Dodao je i kako je postigao dogovor s čelnicima MOST-a i Živog zida da oni ne ističu svoje kandidate u Koprivničko-križevačkoj županiji, a u Koprivnici će, rekao je, dati podršku nezavisnim opcijama koje će se uskoro formirati i predstaviti. Također, očekuje da će do samih izbora neki “viđeniji pojedinci” istupiti iz svojih blokova i “okrenuti se stručnosti, a ne stranačkoj poslušnosti”.

ŠALJI DALJE
 • Čep

  Na svu sreću Laci niš od tog, odi ti lepo u svoj Đurđevac i doteraj financije u red, naj takav nered ostavljati i pobeći…..nemreš pobeći

 • Stanko

  Em je taj lac, k tome još i ković sve samo ne nezavisan (možda nezavisnost ponekad ovisi i o DORH-u…), em je ta kraljićka delala na eu-fondovima, ( i “nadelala” se, ne?)… To bi odlučivalo o sudbini stoinekaj tisuća stanovnika županije! Pa v kojem svetu oni žive? Al, makar oni tak misle, narod nije glup!

 • kajkavac

  Nevjerojatna je lepeza “nestranačkih” imena spomenutih u ovom tekstu:
  Željko Lacković – Milan Bandić 365
  Tihana Kraljić – HSS
  Željko Picig – HDZ
  Damir Mujić – SDP
  …podrška MOSTa (Bosanac i Hat) i Živog Zida

  • Stanko

   Pa sad zamisli kad bosanca postavi za direktora Piškornice, a hat mu na cesti postavi živi zid… I ostaje smeće u “nestranačkoj lepezi….”

  • Čep

   Lukinović- ORAH

 • kajkavac

  Kako obmanuti javnost?
  Bez kontrole medija teško…ali zato treba u svojim redovima imati vlasnike i glavne urednike pola županijskih medija koji su u mogućnosti filtrirati informacije koje se objavljuju.
  Na taj način građanima se plasira informacija koja nosi političke bodove određenoj grupaciji (čitaj Lacković), a u drugi plan stavlja ostale koji su nepodobni.
  Lacković je pravi majstor političke muljaže i prodavanja demagogije građanima…ali i to treba znati…Laci je igrač koji ne bira sredstva

  • Pero

   Ako smijem samo pitati… Misel Jaksic nema prijateljske odnose s medijima pa za njega ne filtriraju informacije?

 • Martina

  Gospođa Kraljić govori da Županija ne povlači dovoljno novaca iz EU fondova, a ona radi na tome!? Nije li možda sama sebi skočila u usta i kazala da nije dovoljno sposobna, obzirom da je sama odgovorna za ono što kritizira!? Očito je da je ovo tim – nebuloza! Jedino mjerilo je puno pričati, a ne biti sposoban/stručan. Lacković govori o proračunu koji mu je u Đurđevcu u ogromnim problemima, pa bježi glavom bez obzira od tamo.