Srijeda, 24. travnja 2024.

VRANE, VRANE POSVUDA Građani se žale na invaziju crnih ptica, što se može učiniti?

Kao i u mnogim drugim hrvatskim gradovima, i građani Koprivnice muku muče s vranama. Gradska uprava s tim se problemom i stalnim pritužbama građana suočava godinama.

Nedavno smo i u redakciju portala primili pismo građanina koji se požalio na taj problem. — Ovih dana sam nešto češće prolazio ispred koprivničke bolnice i nisam mogao ne primijetiti prisustvo velikog broja ptičurina koje su se lijepo ugnijezdile u krošnjama drveća ispred ulaza u bolnicu. Njihovo jezovito kreštanje, a pogotovo njihovi ekskrementi koji “ukrašavaju” pješačko-biciklističku stazu ispred bolnice su nedopustivi — opisao je naš čitatelj, zapitavši se kako se osjećaju prolaznici koje pogodi “bombica” iz krošnje ili bolesnici kojima ptice kriješte pod prozorima po cijele dane.

Snimio Marko Posavec.

Kako bi se otjerale nepoželjne ptice iz gradskog parka i ostalih dijelova grada, angažirani su Gradsko komunalno poduzeće Komunalac i Javna vatrogasna postrojba grada Koprivnice. Njihovi djelatnici iz krošnji uklanjaju gnijezda kako vrane u njih ne bi izlegle jaja i ne bi li tako barem u nekoj mjeri smanjili njihovu najezdu.

No, njihov posao onemogućen je onog trenutka kada vrana izlegne jaje, pojasnila nam je gradska pročelnica za financije, poticanje poduzetništva i komunalno gospodarstvo Jasmina Stričević: — Sukladno zakonskim odredbama mi to smijemo raditi samo u rano proljeće ili kasnu jesen kad u gnijezdu nema jaja. U trenutku kad vrana u gnijezdo iznese jaje, mi to više ne smijemo dirati. I stoga smo kad smo vidjeli da su se u gnijezdima pojavila jaja, prestali smo s akcijom. Naravno da ih ne smijemo ubijati i nema drugog načina osim ovog da se miču gnijezda.

Snimio Marko Posavec.

Pročelnica Stričević požalila se i da je to “Sizifov posao” jer komunalni djelatnici ili vatrogasci maknu gnijezdo s jedne strane, vrane se odsele na drugo mjesto i tome, kaže, nema kraja.

— U nezavidnoj smo situaciji i svjesni smo toga da su se namnožile. Pokušat ćemo, kao što je bio i problem lisica, napraviti program u dogovoru s policijom i stručnim osobama pa da za iduću godinu, kroz zimski i proljetni period, riješimo te probleme. Pokušat ćemo to riješiti.

Kako Koprivnica nije jedini grad u kojem građani negoduju zbog velikog broja ovih bučnih ptica, u Gradskoj upravi nadaju se da će se u koštac s ovim problemom uhvatiti i za to nadležno ministarstvo.

Snimio Marko Posavec.
zatvori