Petak, 19. travnja 2024.

VELIKI USPJEH Maksimilijan Perković i Gregor Gašparić treći na svjetskom natjecanju mladih robotičara

Zahvaljujući talentiranim mladim robotičarima Koprivnica se ovog puta upisala na svjetsku kartu robotike.

Naime, učenici petog, odnosno trećeg razreda Osnovne škole “Antun Nemčić Gostovinski” Maksimilijan Perković i Gregor Gašparić osvojili su treće mjesto na svjetskom Kupu mladih robotičara “RoboCup Junior” u gradu Weizu pokraj Graza u Austriji.

Natjecanje je trajalo dva dana, a koliko je ovaj uspjeh značajan govori činjenica da je na njemu sudjelovalo 178 ekipa iz cijelog svijeta.

Ekipa Robo Koprivnica osvojila je treće mjesto u kategoriji Rescue Line Primary u kojoj su nastupali natjecatelji do 14 godina starosti u konkurenciji od 48 ekipa što je sjajan uspjeh za Maksimilijana i Gregora. Inače, prvo mjesto je osvojila isto ekipa iz Hrvatske – iz Otočca, a druga je bila ekipa iz Južne Koreje.

U prijevodu, kategorija Rescue Line Primary znači robotsko spašavanje žrtve. Roboti su morali biti sastavljeni i isprogramirani tako da moraju pratiti crnu liniju, izbjegavati prepreke, uhvatiti 4 loptice i pospremiti ih u roku od 8 minuta. Natjecatelji se natječu u tri staze. Hrvatska se prikazala u jako dobrom svjetlu jer su ekipe iz cijele Hrvatske osvojile desetak nagrada u raznim kategorijama.

Mentor mladim Koprivničancima okupljenima u ekipu Robo Koprivnica bio je profesor Ivica Kolarić, ujedno i izbornik Hrvatske robotičke reprezentacije.

zatvori