Utorak, 23. travnja 2024.

HRABRA VATROGASKINJA Romana Punek: Gasit ću požare sve dok me zdravlje bude služilo

Među fotografijama s požara koji je nedavno zahvatio područje oko jezera Autoput kod Botova, za oko nam je zapela ona na kojoj se nalazi žena čije je lice prekriveno čađom, a njegov izraz ne odaje umor ni iznemoglost.

Prizor je to kojeg se ne susreće često. Zanimalo nas je tko je žena među brojnim vatrogascima koji su tog dana, kao i uvijek, hrabro stali u obranu od vatrene stihije.
Ona je Romana Punek i već 20 godina članica je Dobrovoljnog vatrogasnog društva Imbriovec. Inače je rodom iz Koprivnice gdje je pet godina bila u industrijskom DVD-u Podravka.

U razgovoru s ovom 44-godišnjakinjom saznali smo da dolazi iz vatrogasne obitelji, da se udala za vatrogasca, ali i njezine kćeri idu tim putem.

— Moj djed, moj stric i moj otac bili su vatrogasci u DVD-u Gotalovo pa je želja za ovakvim vidom pomaganja valjda rodbinska. A i sada sam u obitelji vatrogasaca. Osim mene, moj muž je vatrogasac i moje dvije kćeri su također članice DVD-a Imbriovec — pohvalila nam se.

Ova vatrogaskinja u gašenju požara prvi je put sudjelovala prije 19 godina. Bilo je to na samo Petrovo kada je u Imbriovcu gorjela kuća. — Imali smo jedno kombi vozilo i na požar nas je došlo četvero. Uz puno muke uspjeli smo ugasiti vatru i spasiti ljude. Osjećaj da ste nekome pomogli razlog je ove ljubavi prema vatrogastvu koja traje do današnjih dana — prisjeća se Romana.

Do sada je vodila žensku ekipu DVD-a Imbriovec, bila je zapovjednica i muškoj ekipi, predsjednica i tajnica DVD-a, a danas je jedina žena koja izlazi na požare. U svom dugogodišnjem vatrogasnom iskustvu nikad se, kaže, nije osjećala “manje vrijednom” među muškim kolegama, baš naprotiv.

— Mogu se samo zahvaliti svojim dečkima i curama koji me trpe tako dugo — uz smijeh kaže Romana, ali i odmah s ponosom dodaje: — Svi su fenomenalni i nema kod nas podjela jesi li ti muško ili žensko. Toga nema. Kako su zaštitnički nastrojeni, malo gledaju da me ne stave direktno u požar i takve stvari, ali uvijek se napravi sve što treba. Takve kolege trebate imati.

Romana je jedna od triju žena koje izlaze na požare na našem području, barem prema njezinim saznanjima. Osim nje, jedna je u DVD-u Ferdinandovac, a druga u Sigecu. No, možda ih ima još.

Romana inače radi u Područnoj školi Imbriovec i Osnovnoj školi “Mihovil Pavlek Miškina” u Đelekovcu kao čistačica. — Zahvalila bih curama iz škole i svom tehničkom osoblju koji mi uskaču kad su požari i mijenjaju me kad trebam — posebno je istaknula u razgovoru.

A što se tiče plemenitog poziva, Romana kaže da će u operativnom timu DVD-a Imbriovec biti sve dok je zdravlje služi.

Izvor: Romana Punek (Facebook).
Izvor: Romana Punek (Facebook).
zatvori