Srijeda, 24. travnja 2024.

Učiteljica Senka Pintarić u Ljubljani je stjecala iskustva o podučavanju kreativnosti u školama

U sklopu europskog projekta Perpetuum Mobile kojega provodi Osnovna škola ‘Antun Nemčić Gostovinski’ iz Koprivnice, učiteljica razredne nastave Senka Pintarić otputovala je u Ljubljanu na strukturirani tečaj Teaching Creativity in Schools, inspired by Edward De Bono.

Od 26. ožujka do 1. travnja družila se s još 18 sudionika tečaja iz Švedske, Finske, Poljske, Španjolske i Turske. Zajedno su učili metode kojima je moguće poboljšati način razmišljanja, generirati ideje, lakše donositi odluke, procjene, zaključke i sl. Jedan od najvažnijih ciljeva tečaja bio je osposobiti polaznike za vođenje radionica kreativnog mišljenja s učenicima te naučene alate primjenjivati u svakodnevnom radu.

Tečaj je vodila Nastja Mulej dipl. sociologinja, dipl. ekonomistica, mag. komunikologije – jedina slovenska licencirana instruktorica za učenje kreativnog razmišljanja po metodama dr. Edwarda De Bona.

Tijekom tečaja organiziran je posjet Osnovnoj šoli Dragomelj gdje su učenici (3. – 5. r.) gostima pokazali kako uče i primjenjuju De Bonove metode razmišljanja. Cijeli program izveli su na engleskom jeziku.

Organizator tečaja Skupina Primera, uz radni dio sudionicima je ponudila razgled Ljubljane te izlete na Bled i Bohinj.

Foto: OŠ Antun Nemčić Gostovinski.

Iako je učiteljica Senka Pintarić ranije više puta posjetila Ljubljanu, ovoga puta oduševile su je promjene u gradu. Stara jezgra potpuno je zatvorena za promet, prostrani trgovi vrve turistima iz cijeloga svijeta, a strani jezici čuju se na svakom koraku.

Foto: OŠ Antun Nemčić Gostovinski.

Tri četvrtine grada je pod zelenim površinama. Kaže kako je Ljubljana slična Koprivnici po brojnim biciklističkim stazama, a Ljubljančani je rado zovu bike friendly gradom. Ljubljana je proglašena Zelenom prijestolnicom Europe za 2016. godinu.

Poseban ugođaj gradu daju mirna i zelena rijeka Ljubljanica koja protječe središtem te Ljubljanski stari grad smješten na brijegu usred Ljubljane.

Osim novih ideja, Senka Pintarić ističe doživljaj multikulturalnosti kao veliki dobitak. Cijeli se tečaj, kao i međusobna komunikacija, odvijao na engleskom jeziku, ali neprestano se čulo i 7 drugih europskih jezika. Svi sudionici predstavili su svoju zemlju, svoj grad, školu i sebe osobno. Bili su Europa u malom, odlični suradnici, a na kraju i novi prijatelji.

zatvori