Srijeda, 24. travnja 2024.

TJEDNA PROGNOZA Uživajte još danas u suncu jer vrijeme se kvari

Toplo i sunčano vrijeme pod utjecajem stabilne anticiklone polako se primiče svome kraju. Već u noći na utorak zapuhat će nam sjeverac, a sutra nas očekuje i promjena vremena koja će nam, nadajmo se, donijeti i nešto dugoočekivane kiše.

Kažemo dugoočekivane jer kiše očito nedostaje: tlo je suho i prašnjavo, a poljoprivrednici se pripremaju za proljetno navodnjavanje. Naše dvije automatske meteorološke postaje posljednje su oborine zabilježile još 10. ožujka i to u vrlo malim količinama.

Ponedjeljak će još ostati suh, sunčan i iznadprosječno topao, sve do kasnih večernjih i noćnih sati kada će se atmosfera primjetno destabilizirati. Umjesto istočnjaka zapuhat će umjeren, prolazno možda i pojačan sjeverac, a na širem području počet će se stvarati i prvi lokalni pljuskovi. Stizat će nam sa sjeveroistoka i premda tijekom večeri kod nas još ne očekujemo kišu, u noći i pred jutro pokoji pljusak možda se dovuče iz Mađarske i do nas.

Utorak će biti oblačniji, osobito prema kraju dana i navečer. Već u drugom dijelu poslijepodneva moguć je razvoj lokalnih atmosferskih nestabilnosti koje više neće biti pitome, “zimske” naravi već će sve više poprimati obilježja ljetnih pljuskova, što znači da će biti i grmljavine. Čini se da će većina tih pljuskova i grmljavine ostati malo južnije od nas, ponajviše nad zapadnom Slavonijom, ali do kraja dana i u noći kiša bi trebala zahvatiti i Podravinu. Do tada možda više ne bude dovoljno energije u atmosferi za neku ozbiljniju grmljavinu. Puhat će umjeren, prolazno i pojačan sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a temperatura će se kretati od jutarnjih 9 do poslijepodnevnih 20-ak stupnjeva.

Srijeda će još uvijek biti promjenjivo do pretežno oblačna uz mogućnost povremenih pljuskova. Puhat će slab do umjeren sjeverac, a temperatura ovoga puta ne ide preko 20 stupnjeva. Koliko će točno biti, ovisi o omjeru sunca i oblaka te eventualnim oborinama. I dalje je lokalno moguća grmljavina.

Četvrtak će biti malo stabilniji i sunčaniji, ali i svježiji uz umjeren do pojačan sjeverni vjetar. Slično vrijeme čeka nas i u petak, samo sa slabijim vjetrom.

Premda je suviše daleko za ozbiljnu prognozu, čini se kako će se u dane vikenda vrijeme popraviti i da će opet biti sunčano, stabilno i toplo s temperaturama do 20 i više stupnjeva. Takav se trend nazire i za prvi dio sljedećeg tjedna.

zatvori