Petak, 26. travnja 2024.

SJEĆANJE NA NIKOLU SERTIĆA Župnika koji je uspio obnoviti župnu crkvu Sv. Nikole i kapelu u Močilama

Piše Hrvoje Petrić.

Nikola Sertić rođen je u Brinju 29. listopada 1906. godine. Nakon završetka pučke škole u Brinju školovanje nastavlja u gornjogradskoj gimnaziji u Zagrebu, gdje ga pomaže njegov ujak zagrebački kanonik Nikola Borić.

Ubrzo prelazi u travničko sjemenište. Maturiravši u Travniku upisuje Katolički bogoslovni fakultet u Zagrebu. Prvu sv. misu služio je 1935. u rodnom Brinju. Nakon toga službuje u Donjoj Stubici, u svetištu Majke Božje u Mariji Bistrici i Križevcima.

Nakon završetka Drugoga svjetskog rata proveo je tri mjeseca (svibanj-kolovoz 1945.) u istražnom zatvoru. Od kolovoza 1945. pastoralno djeluje u župi Sv. Ivana Krstitelja u Rečci kraj Karlovca, a paralelno i u obližnjoj župi Sv. Josipa Šišljavići.

Godine 1950. postaje upraviteljem župe Sv. Nikole u Koprivnici, a kada se 1951. iz zatvora vratio koprivnički župnik Stjepan Pavunić, Sertić mu je pomagao u radu stvarno vodivši pastoralne i druge poslove umjesto bolesnog župnika do Pavunićeve smrti 1959. godine.

Djelovao je u vrlo teškim uvjetima, no usprkos tome je uspio obnoviti župnu crkvu Sv. Nikole i kapelu u Močilama. Posebnu brigu je vodio o djeci. Prema zapisanom sjećanju njegove biografkinje Ane Smontare “tijelo dr. Nikole Sertića, nakon povratka u domovinu, bilo je izloženo u crkvi sv. Nikole gdje su mu brojni vjernici odali posljednju počast sa suzama u očima ističući da takvog župnika naši krajevi još nisu imali.

Rekvijem je služio njegov ujak zagrebački kanonik Nikola Borić, a sprovodbena povorka (dotad neviđena) protezala se od crkve sv. Nikole do samog groblja uz prisustvo velikog broja svećenika i bogoslova, te mnogobrojnih građana koji su željeli ispratiti na posljednje počivalište svojega župnika i sugrađanina.”

Bio je iznimno glazbeno talentiran, a završio je srednju glazbenu školu. Doktorirao je 1943. radom “Hrvatski kajkavski molitvenici”, a mentor mu je bio znameniti Dragutin Kniewald. Neobjavljena doktorska disertacija ima 388 stranica, a u njoj je uz kratke biografije autora bibliografski i tematski obradio 63 kajkavska molitvenika.

Umro 26. travnja 1967. u Jeruzalemu tijekom velikog hrvatskog hodočašća u Svetu zemlju koje je vodio zagrebački nadbiskup Franjo Šeper. Oko 180 hodočasnika je putovalo brodom “Liburnija” iz Rijeke do Haife, a u svetoj Zemlji su posjetili sva sveta mjesta uz biblijskog vodiča dr. Ivana Goluba. Bogatu djelatnost dr. Nikole Sertića tek treba detaljno istražiti.

Vrijedno je spomenuti da je dr. Nikola Sertić pokopan na koprivničkom groblju Pri svetom Duhu, kod kapelice.

Njemu u spomen u županoj crkvi svetoga Nikole večeras će u 19 sati služiti svetu misu.

Ustupila Župa sv. Nikole, Koprivnica.
Uskrs 1961. Ustupila Župa sv. Nikole, Koprivnica.
Misije 1951. Ustupila Župa sv. Nikole, Koprivnica.
zatvori