Četvrtak, 25. travnja 2024.

Riješite se stare odjeće i primite poklon

Udruga za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama “Latice” će uz pomoć učenika koprivničke Osnovne škole “Antun Nemčić Gostovinski” prikupljati stari tekstil, ali u isto vrijeme i oživljavati tradiciju ovog kraja.

Dvije naizgled nespojive stvari koprivnička Udruga objedinila je u građanskoj akciji “Tekstil donirati, poklon birati” koju je s 13 tisuća kuna poduprla i Regionalna zaklada za lokalni razvoj Zamah.

A plan je sljedeći – na nekoliko radionica članovi Udruge tkat će platno u društvu učenika 4. i 5. razreda Osnovne škole “Antun Nemčić Gostovinski”. Iz platna nastalog na tkalačkom stanu, šivat će se torbe, jastučnice, nadstolnjaci i slični tradicijski predmeti, nakon čega će se organizirati sama akcija.

Koprivničanci koji doniraju stari tekstil, moći će zauzvrat uzeti komad tkanine istkane tijekom projekta.

– Samom donacijom građani bi učinili dvostruku korist, neškodljivo bi u proces recikliranja odložili tekstilni otpad i time osigurali Udruzi sirovine za tradicionalne krpene tepihe, a tkanjem tepiha oživio bi se stari tradicijski način izrade tepiha i tkanina – poručuju iz Udruge.

Kada će se stara odjeća moći zamijeniti za rukotvorine Latica i Nemčića, Udruga i Škola objavit će naknadno na svojim stranicama.

zatvori