Petak, 19. travnja 2024.

LEDENI UDAR Dolazi velika hladnoća, prijeti nam jak travanjski mraz

Ono čega se svi poljoprivrednici i voćari u ovo doba godine pribojavaju moglo bi se ostvariti idući tjedan. Prognostički modeli upućuju na izrazito jak prodor hladnoće sa sjeveroistoka Europe koji bi cijeloj Hrvatskoj donio izražen pad temperature i mraz uz moguće velike štete na usjevima i voćkama.

Ožujak i travanj bili su prilično topli i sušni. Pod utjecajem stabilne anticiklone uživali smo u obilju sunčanog vremena i temperaturama koje su tek tu i tamo pokucale na vrata onog negativnog dijela termometra. Uljuljkali smo se u proljeće i ideja povratka zime djelovala nam je nezamislivom.

Pa ipak, dugoročniji prognostički modeli još su prije nekoliko dana počeli davati naznake mogućeg zimskog udara iza 18. travnja. Prva promjena vremena stiže nam oko Uskrsa, a za nju će biti zaslužna plitka ciklona nad Sredozemljem u suradnji s frontalnim sustavima koji nam stižu sa sjevera Europe. U danima nakon toga velika hladna zračna masa spustit će se prema nama sa sjeveroistoka.

O detaljima te promjene prerano je govoriti. Zasad je izvjesno da će vrijeme za uskrsni vikend biti promjenjivo s mogućom povremenom kišom ili pljuskovima, no oborina neće biti mnogo, a neće biti ni suviše hladno. Ponedjeljak li-la, u utorak nova kiša i iza nje jak sjeverni vjetar i zahlađenje. Tada nastupa opasnost od mraza i to tijekom barem dvije noći, kada bi se minimalne temperature mogle spustiti solidno ispod nule. Napominjemo, vremena za poboljšanje još uvijek ima, no možda bi se bilo mudro pripremiti.

zatvori