Četvrtak, 28. ožujka 2024.

FOTO Naši mladi matematičari mogu ‘ne samo oslikati, već i izračunati bolju budućnost’

Mlade koprivničke matematičare koji su ove godine sudjelovali na Europskoj konferenciji mladih matematičara u Bukureštu primili su danas zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić i njegova zamjenica Melita Samoborec.

Podsjetimo, na ovogodišnji EUROMATH otišlo je petnaestero učenika polaznika koprivničkog Centra izvrsnosti, a veliki uspjeh za koprivničku matematičku ekspediciju postigli su Stjepan Đelekovčan osvojivši treće i Borna Brlošić osvojivši drugo mjesto u kategoriji MATHPresentation u kojoj se natjecalo 143 učenika.

Njihov zadatak bio je predstaviti matematičku temu na zanimljiv i jednostavan način kako bi ju razumjeli i oni koji nisu stručnjaci u tom području.

— U Bukureštu sam održao prezentaciju o primjeni matematike u video igricama, a najviše sam se koristio geometrijom i ta prezentacija donijela mi je treće mjesto — skromno nam je predstavio svoj uspjeh Stjepan.

— Prezentirao sam matematiku o autima gdje sam koristio jednostavne matematičke procese da bih izračunao na primjer snagu motora da bi pokrenuli auto i prikazao kako zakočiti auto koristeći kvadratne jednadžbe — rekao nam je pak Borna.

Koprivnica se može pohvaliti i s najmlađim sudionicima koji su sudjelovali na konferenciji. To su Fran Filipović i Petar Sočev, učenici petog razreda, koji su svojom prezentacijom također oduševili stručni žiri.

— Tema naše prezentacije bila je matematika koja je usredotočena na gradnju kuće i kako na taj način uštedjeti — pojasnio je Fran njihovu temu, a nadovezao se i njegov kolega Petar: — U tom projektu smo izračunali koliko ćemo novaca potrošiti kad kuću koju gradimo obložimo svim slojevima izolacije i došli smo do zaključka da ćemo uštedjeti nakon nekoliko godina kod plaćanja računa za plin.

Mentorice učenicima bile su nastavnice Ksenija Varović, Bojana Habek i Mara Grašić, ujedno i predsjednica Udruge mladih koprivničkih matematičara koja je na današnjem prijemu posebno zahvalila Gradu na potpori bez koje ne bi mogli otputovati u Bukurešt.

Uz čestitku na postignutim rezultatima Jakšić je mladim matematičarima poželio i puno uspjeha u daljnjem razvoju. — U konačnici vaši rezultati pokazuju da za sve nas i za ovu zemlju ima nade, da već danas imamo puno prekrasnih mladih ljudi koji mogu tu budućnost ne samo oslikati, već i izračunati u puno vedrijim tonovima nego što to danas izgleda — dodao je.

Spomenimo na kraju da Centar izvrsnosti za svibanj priprema još jedno matematičko natjecanje Mathema koje će, prema dosadašnjim prijavama, u Koprivnici okupiti četiristotinjak matematičara iz cijele Hrvatske.

zatvori