Srijeda, 27. ožujka 2024.

POSLJEDICE PROLJETNOG MRAZA Neke table voćnjaka pretrpjele i stopostotnu štetu

Kakve su posljedice proljetnog mraza koji je krajem prošloga tjedna pogodio naše krajeve, još nije moguće sa sigurnošću ustanoviti.

U Koprivničko-križevačkoj županiji zasad nemaju službenih saznanja o nastalim štetama, doznali smo od župana Darka Korena:

– Smrzavanja je sigurno bilo, ali koliko znam, nitko nam se još nije službeno obratio. Obično je praksa da iz općina dođe inicijativa bilo koje vrste za proglašenje elementarnih nepogoda temeljena na procjenama općinskih povjerenstava za procjenu šteta. Do sad se još nitko nije javio iako znam da je takvih pojava bilo. Očekujemo da će se ovih dana javiti i naravno, reagirat ćemo sukladno našim ovlastima.

Nešto konkretnije zna viša stručna savjetnica u Savjetodavnoj službi mr.sc. Željkica Oštrkapa Međurečan koja je obišla cijeli teren naše županije:

– Za početak mogu reći da štete ima, ali da te štete nisu kao one prošlogodišnje.
Poljoprivredni savjetnici pomno pratili su svih devet agrometeoroloških stanica koje Savjetodavna služba ima postavljene u Podravini i Prigorju.

U ranim jutarnjim satima prošlog petka, 21. travnja, najniža temperatura od -1,5 stupnjeva zabilježena je na agroklimatskoj stanici u Koprivnici. U Virju je izmjereno -1,2 a u Đelekovcu – 1,1 dok je na svim ostalim stanicama izmjerena temperatura bila u plusu, oko nule.

No dodatni hladni val bio je u subotu ujutro i jače je bio izražen na križevačkom području. U Križevcima je izmjereno -2,6, u Carevdaru -2. i u Đelekovcu -1,9.

Otežavajuće okolnosti su što su niske temperature počele vrlo rano. Ispod nule je bilo već oko 23 sata i zadržalo se sve do jutarnjih sati. Najgore je bilo na križevačkom stanju, uočila je Oštrkapa Međurečan:

– Tamo su neke table voćnjaka pretrpjele i stopostotnu štetu. Prvenstveno tu mislim na jabuku koja je naša najznačajniju voćna kultura. Osobito je stradao adared čiji su plodovi u to vrijeme bili najkrupniji. Kad se vozite od Koprivnice prema Križevcima, sigurno ćete na području Carevdara primijetiti da je lišće oraha u potpunosti crno. To je nešto slično onome što nam se dogodilo lani – dakle područje od Carevdara prema Križevcima je najviše stradalo i tu su štete u voćnjacima prilično velike.

Na koprivničkom području štete su značajno manje nego prošle godine. Ni sami voćari ne očekuju pretjerano velike štete što su potvrdili i stručnjaci iz Savjetodavne službe:

– Vidi se nešto šteta na plodovima ali definitivno šteta na koprivničkom području ni približno nije kao lani. Ako nam ne dođe još koji mraz, vjerujem da bi voćari mogli biti zadovoljni.

A da su voćari puno naučili od lanjskog katastrofalnog smrzavanja, pokazali su prošlog vikenda. Mnogi su u svojim nasadima palili slamu i sijeno, kako bi smanjili utjecaj niskih temperatura. Dosta voćara postupilo je i prema napucima Savjetodavne službe pa su prije najavljenog mraza tretirali nasade aminokiselinama koje – u slučaju da razdoblje niskih temperatura nije predugačko i ako temperature nisu ispod 2,5 do 3 stupnja, pomažu nasadima da se odupru šoku koji im izaziva hladnoća.

zatvori