Petak, 19. travnja 2024.

IMAMO DOBITNIKE Miro Gavran predstavlja novi roman ‘Nekoliko ptica i jedno nebo’

Jedan od najpoznatijih suvremenih hrvatskih književnika, i svakako najprevođeniji, Miro Gavran u srijedu gostuje u koprivničkoj Knjižnici i čitaonici ‘Fran Galović’ gdje će publici predstaviti svoj najnoviji roman ‘Nekoliko ptica i jedno nebo’. Portal Drava.info u suradnji s Mozaik knjigom poklanja vam primjerak romana!

Roman “Nekoliko ptica i jedno nebo” osvojile su Katica KrižnjakJasna Kovač. Čestitamo! Knjigu možete preuzeti na njenom predstavljanju večeras u knjižnici.

Gavranova su djela prevedena na 38 jezika. Njegove su knjige imale preko 200 izdanja u zemlji i inozemstvu. Po njegovim dramama i komedijama nastalo je više od 300 kazališnih premijera diljem svijeta, a vidjelo ih je više od tri milijuna ljudi. Jedini je živući dramatičar u Europi koji ima kazališni festival njemu posvećen, izvan zemlje rođenja, na kojem se igraju isključivo predstave nastale prema njegovim tekstovima, a koji od 2003. djeluje u Slovačkoj u Trnavi, od 2013. u Poljskoj u Krakovu, a od 2016. u Češkoj u Pragu, pod nazivom Gavranfest.

Zavodljiva vještina njegova asketskog pripovijedanja ne poznaje suvišne rečenice i ne srami se snažnih emocija što se vidi i u najnovijem romanu. Roman “Nekoliko ptica i jedno nebo” priča je o dubokoj sumnji i istinskoj vjeri, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Jedan vlak polazi s mostarskoga kolodvora daleke 1917. godine, drugi vlak polazi iz Nove Gradiške 1987.godine – sudbine junaka koji su u njima na neobičan su način povezane. Pratimo dvostruku ljubavnu priču i dramatične događaje u Hercegovini tijekom Prvoga svjetskog rata, kada je fra Didak Buntić pokrenuo akciju spašavanja gladne djece. Usporedno s time, upoznajemo mladića koji tijekom osamdesetih i devedesetih godina prošloga stoljeća počinje gubiti tlo pod nogama kada mu se snovi i stvarnost isprepletu.

Predstavljanje knjige održat će se u srijedu, 26. travnja od 19 sati na Stručno-znanstvenom odjelu koprivničke Knjižnice i čitaonice “Fran Galović”.

zatvori