Četvrtak, 25. travnja 2024.

Ovo su najbolji kazališni amateri Podravine i Prigorja

‘Božanstvena parodija’ Gradskog kazališta iz Đurđevca i ‘Zelena ptica’ skupine HRKALJ dramskog studija Ludens teatra iz Koprivnice predstavljat će Koprivničko-križevačku županiju na 57. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera što će od 12. do 14. svibnja biti održan u Pazinu.

Ove su predstave osvojile prvo i drugo mjesto na XIV. Županijskoj smotri kazališnih amatera što je prošlog vikenda održana u Đurđevcu. Predstave su odabrale selektorica smotre, teatrologinja i dramska pedagoginja Ozana Iveković i kazališna redateljica i dramska pedagoginja Iva Srnec.

Osim za najbolju predstavu, na smotri su dodijeljene i druge nagrade. Tako je drugoplasirana Zelena ptica koprivničkog Ludens teatra dobila još nekoliko nagrada: za najbolju režiju – Martina Trešćec i Karlo Kučanda; za najbolju sporednu žensku ulogu – Petra Lozo, ali i za najbolju sporednu mušku ulogu – Matija Gašpari.

Nagradu za njegovanje kulturne baštine dobila je Udruga Tomislav Franjić iz Kalinovca za predstavu “Na konaku”. U Kalinovac, istoj udruzi, otišla je i nagrada za kostimografiju u predstavi “Pecka i žara” što ju izvodi tamošnja Mala dramska scena.

Glumišnoj skupini Virje za predstavu “Morizam” otišle su nagrade za scenografiju, ali i za najbolji dramski tekst i prilagodbu.

Najbolju glavnu žensku ulogu ostvarila je Štefica Benko iz Ferdinandovca u predstavi “Si na sud” dok je nagrada za najbolju glavnu mušku ulogu pripada Davidu Islamu iz Gradskog kazališta Đurđevac za predstave “Božanstvena parodija” i “Laku noć Đurđevac”. Upravo za ovu predstavu Srednjoškolska sekcija Gradskog kazališta Đurđevac dobila je i nagradu za inventivnost.

Recimo i da su na smotri još nastupili Dramska skupina KUD-a Molve “Foringaši”, Književno-medijski kutak “Ivan vitez Trnski” – Novigrad Podravski, Dramska skupina KUD-a Delovi, “Opojski zvon” Rasinja, Dramska skupina KUD-a “Zrin” Legrad, dramska skupina KUD–a “Mudlin” Peteranec te po prvi puta na Županijskoj smotri sudjelovali su i članovi Dramskog studija POU Križevci.

zatvori