Srijeda, 27. ožujka 2024.

NOVO POMLAĐIVANJE Iz Podravke bi uz otpremninu moglo otići stotinjak radnika

Od potpredsjednika za Korporativni marketing, razvoj i komunikacije Podravke Vedrana Šimunovića doznali smo da su direktori sektora dobili jedan dodatni zadatak.

Moraju unutar svojih cjelina ispitati raspoloženje zaposlenika oko mogućeg odlaska iz kompanije uz isplatu stimulativnih otpremnina. Ispitivanje je pokrenuto na inicijativu sindikata, a rezultati bi trebali biti poznati do sredine travnja.

Glavna sindikalna povjerenica PPDIV-a Ksenija Horvat podsjetila je da u Podravki više od deset godina nije bilo zapošljavanja mladih stručnih radnika što se promijenilo dolaskom bivšeg predsjednika Uprave Zvonimira Mršića. Tada se počelo s provođenjem programa zbrinjavanja starijih radnika pa su se radnici na to naviknuli, kaže Horvat te pojašnjava razloge za iniciranje ovakvog ispitivanja:

– Zbog velikog interesa radnika Podravke sindikati su predložili sadašnjoj Upravi da se jedan dio ciklusa takvog stimulativnog zbrinjavanja radnika provede i ove godine, što je moguće prije.

Prema saznanjima sindikalne povjerenice za takav način odlaska iz kompanije mogao bi biti zainteresirano stotinjak radnika.

– Toliko će ih najvjerojatnije naći neki svoj interes u takvom odlasku. Vjerojatno su napunili potrebne godine staža ili života i odlazak uz pet tisuća kuna po godini staža stimulativne otpremnine im se čini prihvatljivim – kaže.

Horvat je istaknula i da Podravka trenutno nema klasičnog tehnološkog viška te da očekuje i nova zapošljavanja na ta potencijalno upražnjena radna mjesta. Radilo bi se, kaže, o barem šezdesetak novih radnika, a o njihovoj struci raspravljat će se tek po završetku anketiranja kada će biti poznato tko želi otići.

– Treba reći i da se ovakav program zbrinjavanja isplati i poslodavcu. Ponajviše zbog obračuna plaće jer svaki mladi zaposleni radnik je u startu jeftiniji od radnika s puno godina radnog staža u Podravki zbog kategorije minulog radnog staža i to za osamsto do tisuću kuna mjesečno – dodala je glavna sindikalna povjerenica.

Ako sve pođe po planu, prvi radnici mogli bi se s Podravkom pozdraviti početkom lipnja.

zatvori