Subota, 20. travnja 2024.

FOTO Mališani u srcu Afrike dobili su školski pribor i torbe, i to zahvaljujući – Koprivničancima

Izvor:Mali dom
Veliki tjedan u jednoj je školi u zabačenom predjelu Afrike započeo velikim veseljem mališana i to upravo zahvaljujući Koprivničancima. U školi ‘Lari’ s 800 učenika svi su dobili olovke i gumice, nekoliko bojica i platnene pernice, a oni najbolji opremljeni su i školskim torbama.

Riječ je o selu u središnjoj Keniji u kojem misiju i sirotište “Mali dom” vodi fra. Miro Babić, najmlađi hrvatski misionar. Ovu veliku akciju pokrenula je Koprivničanka Marijana Janeković prije dvije godine, a njeni glavni pomagači su djeca iz osnovnih i srednjih škola Podravine i Prigorja. Marijana je vrijedno šivala pernice i torbe, a djeca su ih oslikala. Tako je svaka torba postala unikatno djelo.

Torbe i pernice nisu stigle prazne već s prikupljenim školskim priborom. Transport je predstavljao problem jer je vrlo skup: slanje paketa od 2 kg u Keniju košta čak 210 kuna. No, ove stvari stizale su kroz dulje vrijeme u torbama volontera i radnika Podravke koja je nedavno otvorila svoj prvi pogon u Tanzaniji i koju je gospođa Janeković zamolila za pomoć.

— Na molbe naše bake nitko ne može ostati imun pa se tako stvorila cijela organizirana skupina koja je pernice, olovke, mirisne gumice dopremila u našu misiju, udaljenu od ceste, dućana i lakšeg života — napisao je fra. Miro Babić. — Stigao je školski pribor koji je izazvao neopisivo oduševljenje među učenicima. U svakoj pernici skrivao se i jedan bombončić.

— Danas, pred uskršnje praznike, kada se djeca razilaze kućama, stigli su roditelji u školu i svi zajedno svjedočili smo velikom milosrđu koje ste učinili prema nama.

U izradi torbi i prikupljanju školskog pribora gospođi Janeković pomogli su OŠ “Antun Nemčić Gostovinski” iz Koprivnice, Gimnazija “Fran Galović”, Srednja škola Koprivnica, Srednja škola “Ivan Seljanec” iz Križevaca, Dječji vrtić “Smiješak” iz Koprivnice, OŠ “Prof. Blaž Mađer” iz Novigrada Podravskog, OŠ Gola – Područna škola Gotalovo, OŠ Ludbreg (produženi boravak 2. razreda) i klub “Mariška”.

Već sada u radionici bake Marijane nastaju nove hajinice koje će sljedeći put, možda opet uz pomoć tvrtke Podravka, stići u Afriku, uz još jedan simpatični dodatak. Naime, uz haljine, baka Marijana svakoj djevojčici šiva i lutkicu.

zatvori