Subota, 20. travnja 2024.

KRIZA U AGROKORU Marko Kolaković: Podravka je izložena situaciji, pozorno pratimo što se događa

Podravkini stručnjaci s oprezom prate situaciju oko Agrokora i nadaju se da će koprivnička kompanija naplatiti svoja potraživanja. To je sve što smo neslužbeno uspjeli doznati iz Starčevićeve na temu utjecaja krize koncerna Agrokora na Podravku.

Naši izvori tvrde da Podravki ne prijeti blokada računa i to zahvaljujući prvenstveno činjenici da naša kompanija nije usko vezana samo za Agrokor kao distributivni kanal, te što od prodaje prehrambenih proizvoda, kažu, na našem tržištu ostvaruju tek 30% prihoda.

Koprivnička kompanija još se ranije okrenula vanjskim tržištima što se sada, prema mišljenju naših izvora, pokazalo dobrim potezom. No, situacija s Agrokorom nikako nije bezazlena, rekao je Dravi.info predavač na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, član Nadzornog odbora Podravke dr. sc. Marko Kolaković:

— Podravka je dosta izložena situaciji oko Agrokora. O tome smo dosta govorili i na sjednici NO-a. Analizirali smo sve moguće scenarije. Situacija je takva da sam upozorio i na potrebu korporativne strategije i analize mogućnosti iznalaženja novih lanaca distribucije. Situacija će nam možda otvoriti oči u nekim novim područjima plasmana Podravkinih proizvoda.

Dr. Kolaković je uvjeren da, s obzirom na stabilnost kompanije, Podravka neće imati pretjeranih problema, no ne računa na mogućnost da se olako odrekne potraživanja od Agrokora. A hoće li Podravka prestati isporučivati robu Agrokoru, Nadzorni odbor je, prema riječima dr. Kolakovića, prepustio odlučiti Upravi. No, svi zajedno će pratiti što se događa kako bi zaštitili interese kompanije, a razmatraju i formiranje pododbora za korporativnu strategiju:

— Već sam predložio da se to tijelo formira. Stalno će, zajedno s Upravom, voditi brigu i štititi interese svih dionika Podravke: države, malih dioničara, zaposlenika, fondova, s ciljem pronalaženja najboljih strateških rješenja. Ona nikako ne smiju biti kratkoročna, jer to je u okviru rada Uprave. No moramo voditi i širu sliku koja nam se ukazala kroz ovu priliku, ili možemo reći i nepriliku, da Podravku profiliramo i na neke nove domene.

Konkretnije odluke o tome mogao bi, prema riječima dr. Kolakovića, donijeti Nadzorni odbor na svojoj sljedećoj sjednici, najvjerojatnije u četvrtak, 13. travnja.

zatvori