Četvrtak, 28. ožujka 2024.

KOLUMNA Sirovi humus od slanutka

Na sirovoj sam prehrani četiri godine uz vremenski period adaptacije. Nemam štednjak i ne kuham. Sirova hrana donijela mi je mnoge benefite po pitanju zdravlja, nikada nisam bolesna, imam puno energije, nemam strahova, odolijevam stresu.

Kod nas se to važno područje prehrane nalazi još u povojima. Neke razvijene zemlje su osnovale škole i lječilišta sirovom prehranom. Kod njih možete dobiti certifikat za raw predavača ako se za to osposobite i ako vam je u interesu.

Stalno istražujem i pratim mjerodavne i relevantne izvore te sam i sama zainteresirana za nove ideje sirovih jela. Napominjem da u sirovoj prehrani mora biti balans. Ovim namazom sam oduševljena jer je sirov i odlična okusa. Kada sam kupila sjeme slanutka za svoj vrt da ga posadim, pomislila sam kako mi neće koristiti jer sirovi slanutak nije baš nekog primamljivog okusa. Često koristim namaze u svojoj prehrani te volim promjene. Voće i sokovi su mi na prvom mjestu. Uz ovaj odličan namaz od slanutka možete dodati i svoje omiljeno povrće odnosno salate. Ja sam koristila svježi krastavac, papriku, rajčicu, salatu. Dobra kombinacija su i sušeni povrtni krekeri.

Snimio Marko Posavec.

Slanutak je potrebno namakati više od 8 sati. Preporučljivo je 12 sati i više. Sezam nije potrebno namakati, najbolje je koristiti integralni, ali može dobro poslužiti i oljušten. Prah crvene paprike pripremite sami. U ljetu kada je imate u vrtu, uberite lijepe crvene paprike koje nisu tretirane nikakvim pesticidima niti stimulansima, naribajte i posušite u dehidratoru, sameljite u prah. Imat ćete najbolji i najukusniji prah crvene paprike u kojemu su sačuvani enzimi, vitamini, antioksidansi. Kod kupovnog u trgovini to nije tako.

Foto: Nada Zlatar Lukavski.

Potrebni sastojci: 1 šalica (2dcl) slanutka, ½ šalice sezama, sok od jednog limuna, himalajska sol prema okusu, 2 češnja, 1 dcl vode.

Postupak:
U blenderu Vitamix ili nekom vašem jače snage, smiksajte namočeni slanutak, sezam, himalajsku sol, limunov sok, češanj s vodom. Možete dodati neke svoje začine koje imate pri ruci ili koji su vam dragi (peršin, mladi luk, poriluk i slično). Prema potrebi dodajte i malo vode u blender.

Nada Zlatar Lukavski
Istraživačica, prezenterica i voditeljica radionica sirove hrane.

www.sirovirecepti.com
http://sirovirecepti.blogspot.com
https://www.facebook.com/sirovirecepti/
https://www.facebook.com/Zdravlje-iz-Prirode-prirodno-lije

zatvori