Subota, 20. travnja 2024.

Izložba Martina Mehkeka i Milana Horvata otvorena u hlebinskoj Galeriji

Studijska izložba Martina Mehkeka i Milana Horvata otvorena je u subotu u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama, povodom obilježavanja Svjetskog dana Roma.

Mehkek najveću afirmaciju doživljava slikanjem portreta, uglavnom marginaliziranih skupina Roma ili slugu koje prikazuje poopćeno, kao arhetip određene skupine, stilizirano, s jasnim konturama i naglašenim koloritom što će baštiniti od Ivana Večenaja. Portrete će uglavnom smjestiti na tamnu pozadinu čime će dobiti još veću izražajnost, a okvire Hlebinske škole nadrasti će snažnim izobličenjima koja pridonose psihološkoj karakterizaciji figura te će se u njima ocrtati ekspresionističke i simbolističke tendencije s duhovitim podtekstom. Na ovoj izložbi predstavljen je radovima iz muzejske zbirke, nedavnih donacija te nekoliko privatnih zbirki s područja Podravine.

Milan Horvat bio je Rom s varaždinskog područja koji se povremeno odmarao rezbarenjem drveta iz čega nastaju zanimljive kreacije vezane uz svakodnevicu, najčešće prikazi životinja ili ponekih svetaca u bazičnoj formi i intuitivnom miješanju osnovnih boja, s nesvjesnom, ali vrlo jasnom simboličnom konotacijom. Kako je istaknuo Marijan Špoljar,  ne treba inzistirati na uvođenju ovih skulpturica u polje umjetnosti. Time ih, međutim, ne separiramo u neku posebnu etno-zonu po kojoj bi ih čitali u njihovom folklornom ili etničkom ključu nego tražimo u njima onaj nevidljivi ili, na prvi pogled, teško saglediv supstrat, njihovo sidrište u onom širokom sloju marginalne kulture.

Prisutnima se obratio ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin te kustosi izložbe Helena Kušenić i Marijan Špoljar. Program su plesnim nastupom i recitacijom na hrvatskom i romskom jeziku uveličali članovi Udruge Roma “Korak po korak” Koprivničko-križevačke županije. Izložba ostaje otvorena do 8. svibnja, a može se razgledati od utorka do petka od 10 do 16 sati te subotom i nedjeljom od 10 do 14 sati.

zatvori