Utorak, 26. ožujka 2024.

FOTO Božica Jelušić: Čovjeku je najvažnije znati da je u svom zavičaju priznat i primljen

Svečana sjednica Županijske skupštine povodom 24. obljetnice osnutka Koprivničko-križevačke županije bila je prigoda i da se zaslužnima uruče javna priznanja i nagrade.

Tako je novi počasni građanin naše županije proslavljeni slikar naivac Mijo Kovačić, a nagrada za životno djelo uručena je književnici Božici Jelušić Kranželić koja se uzvanicima obratila u ime svih nagrađenih. U svom govoru istaknula je da nema većeg priznanja od onog kojeg dobijete u svojemu rodnom kraju:

— Zavičaj, onaj uži, a opet najbitniji prostor čovjekovog života, prostor je koji ga određuje. Čovjeku je najvažnije čuti i znati da je mjestu svoga podrijetla, na mjestu svoga rasta, priznat i primljen. To je veoma važno. Sve što vam u svijetu izađe, primjerice sve antologije, svjetske izložbe, svi katalozi i referentne jedinice, nisu toliko bitne kao onaj momenat kad vidite da se nije ostvarila ona turobna poslovica da nitko nije prorok u svomu zavičaju.

Snimio Marko Posavec.

Dodala je i da je lijepo znati da si glas koji se čuje i da stoga ne čudi da se mladi vraćaju u naš kraj:

— Zato je veoma važno što se podravska djeca, djeca gornjohrvatskog prostora mahom, kako kažu statistike, vraćaju u svoj zavičaj. Ovdje donose plodove svoga znanja i nekako žele ovdje živjeti. To je najveći uspjeh obiteljskog odgoja, školovanja i svega što je zavičaj uložio u svoju djecu: taj osjećaj da se trebaju vratiti.

Nagradu za promicanje ljudskih prava “Mara Matočec” dobila je aktivistica za prava osoba s invaliditetom, Koprivničanka Marija Mraz. Krunoslav Arač, također iz Koprivnice, i Križevačka djevojačka straža dobili su nagradu za doprinos ugledu i promociji županije, a nagrada za iznimno postignuće u protekloj godini otišla je u ruke koprivničkog obrtnika Darka Frankola i Ženskog košarkaškog kluba Podravac iz Virja.

Pet županijskih zahvalnica dobili su Nada Dombaj, Dragutin Kralj i Zrinka Roksandić iz Koprivnice, Udruga kazališnih amatera Gradskog kazališta Đurđevac i Vatrogasna zajednica grada Križevaca.

Županove plakete dobili su Vesna Haluga, hrvatska veleposlanica u Mađarskoj, županijska Vatrogasna zajednica i proslavljeni križevački košarkaš Marko Tomas.

zatvori