Četvrtak, 18. travnja 2024.

FOTO Zahvaljujući i vašim donacijama, djeca s teškoćama u razvoju nastavljaju s terapijskim jahanjem

U Udruzi Osmijeh – udruzi za terapijsko jahanje ovaj je tjedan održan sastanak s roditeljima djece s teškoćama u razvoju iz Udruge za pomoć osobama s intelektualnim poteškoćama “Latice”.

Nakon uspješno provedene humanitarne akcije “Darujte osmijeh Laticama” djeci koja trenutno polaze program terapijskog jahanja od travnja će se pridružiti još novih Latica.

Za naredna tri mjeseca osigurane su terapije na konju za 17 – ero djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom.

S terapijskim jahanjem i projektom “Terapijskim jahanjem do osmijeha djece” Udruga je krenula u ožujku kao nastavak projekta iz 2016. godine. U projektu je sudjelovalo 10-ero djece s teškoćama u razvoju i 6 volontera.

Ustupila Petra Čolig.

Zbog pozitivnih rezultata i napretka djece koji su u tih nekoliko mjeseci ostvareni, osobnog zadovoljstva svih sudionika projekta, ali i zbog sve većeg priljeva novih članova te inicijative roditelja i upita za terapije u Udruzi smatraju da je važno i neophodno projekt terapijskog jahanja provoditi i u 2017. godini. Partneri projekta su Udruga za pomoć osobama s mentalnim teškoćama “Latice”, Ergela Galop i Udruga volontera Podravke – PULS.

Terapije na konju u Osmijehu provode se pet dana u tjednu za 20-ero djece što je ujedno i trenutni kapacitet jer Udruga za sada raspolaže samo s jednim terapijskim konjem, stoga se svi ostali potencijalni korisnici, nalaze na listi čekanja, a upita i zainteresiranih ima sve više.

Ustupila Petra Čolig.

Cilj ovog projekta je podizanje općeg zdravstvenog stanja i kvalitete života djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom uz angažman: voditelja jahanja za osobe s invaliditetom, roditelja, volontera, udruge civilnog društva i lokalne zajednice.

Konj je plemenita životinja, jedan od najstarijih čovjekovih prijatelja i vjernih suradnika, a u smislu terapijskog jahanja – nezamjenjiv. Naime, njegovo kretanje u hodu je najsličnije kretanju čovjeka, tako da djeca s teškoćama u razvoju, a osobito djeca s velikim poteškoćama u kretanju, imaju priliku za nešto drugačije, nešto što im je toliko potrebno, a to je “hodati” na leđima ove prekrasne životinje i tako na najprirodniji način jačati svoj lokomotorni sustav, ali i osjećaj samopouzdanja te općenito tjelesno i psihičko zdravlje, što uvelike utječe na njihovu socijalizaciju i podizanje kvalitete života.

Ustupila Petra Čolig.

Također se susreću s novim prijateljima – volonterima, kojima ovaj način sudjelovanja u terapiji otvara nove vidike te im omogućuje da razvijaju i nadograđuju vještine i kompetencije, kao i da vide obujam i zahtjevnost rada s osobama različitih sposobnosti i potreba te tako, kao mladi ljudi, uvelike nadograde i obogate svoje svjetonazore.

Svaki dan terapijskog jahanja je drugačiji, svako dijete je drugačije, ali sinergija druženja ovih nesebičnih ljudi, njihovih malih štićenika i četveronožnog terapeuta je uvijek ista – neprocjenjiva.

zatvori