Četvrtak, 28. ožujka 2024.

FOTO Smiješak i Podravsko sunce izradili su najljepše vuzmene košarice

Vrtićarci i školarci s područja cijele županije okupili su se danas u županijskom sjedištu u Koprivnici kako bi primili zaslužena priznanja i nagrade za sudjelovanje u projektu ‘Vuzmena košarica’.

Među mnogobrojnim radovima koji su pristigli tradicionalno su odabrani i oni najbolji, a tročlano povjerenstvo predvođeno etnologinjom Marijom Mesarić ove godine najljepšima je proglasilo košarice koprivničkih mališana. Naime, Dječji vrtić “Smiješak” nagrađen je u kategoriji vrtićaraca, a Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju “Podravsko sunce” u kategoriji osnovnih škola.

— Svi su se jako potrudili, radovi su bili jako lijepi i bilo je dosta tradicijskih tehnika. Drago mi je da se jako puno škola odazvalo jer na neki način se djeca upoznaju s tradicijom našeg kraja. Nadam se da će ih to potaknuti da i kad odrastu u oslikavanju pisanica koriste tradicijske tehnike — rekla je Marija Mesarić.

Da je usađivanje ljubavi prema uskršnjim običajima Podravine i Prigorja cilj Vuzmene košarice koja se provodi u sklopu projekta Pisanica od srca podsjetio je direktor Turističkog ureda Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije Zdravko Mihevc te s ponosom istaknuo njezinu humanitarnu notu:

— Nama je posebno važno je da smo prikupili na koprivničkom trgu 6.400 kuna koji će biti donirani Udruzi za terapijsko jahanje “Osmijeh”. Kao i svake godine “Vuzmene košarice” radimo svi to zajedno u humanitarne svrhe tako da svemu tome dajemo još jednu posebnu notu.

Župan Darko Koren, osim županijskoj Turističkoj zajednici, zahvalio je odgajateljima i učiteljima bez kojih se, kaže, projekt ne bi održao. — Zaista velika zahvala vama odraslima koji podržavate ovu ideju jer naravno da ovi mali umjetnici ne bi mogli bez vas. Hvala vam svima u vrtićima i školama koji na ovakav način odgajate djecu. Kad to krene u vrtiću, nastavi se u školi onda imamo nekakve šanse kao narod da opstanemo u ovom surovom, globalnom svijetu.

Vuzmene košarice ove godine izradilo je deset vrtića i isto toliko škola s područja cijele županije, a za prva tri mjesta županijska Turistička zajednica osigurala je novčane nagrade. U konkurenciji predškolaca treće mjesto osvojio je virovski Dječji vrtić “Zrno”, a drugo Dječji vrtić “Maslačak” iz Đurđevca. Od školaraca treće mjesto pripalo je Osnovnoj školi “Kalnik”, a drugo Osnovnoj školi “Mihovil Pavlek Miškina” Đelekovec.

zatvori