Subota, 20. travnja 2024.
Home Aktualno FOTO Ovako bi za mjesec dana trebali izgledati koprivnički gradski park i prostor oko njega

FOTO Ovako bi za mjesec dana trebali izgledati koprivnički gradski park i prostor oko njega

2
FOTO Ovako bi za mjesec dana trebali izgledati koprivnički gradski park i prostor oko njega
U koprivničkoj gradskoj upravi predstavljen je između pet i šest milijuna kuna vrijedan projekt revitalizacije Gradskog parka.

Riječ je o iznimno zahtjevnom projektnom zadatku, čiji su temelj dvije studije – povijesna i hortikulturna, a čije su konačno rješenje prihvatili i konzervatori. Rekao je to ispred arhitektonskog tima Forma biroa Zdravko Sarapa, pojasnivši da će na rubnim dijelovima parka, između crkve Svetoga Nikole i Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski biti uređen novi sportski centar s modernom sportskom podlogom i atletskom stazom, moderno dječje igralište i još jedan amfiteatar koji će biti korišten kao ljetna pozornica i klizalište, ovisno o godišnjem dobu.

Klupe će razmjestiti kako bi se stvorile oaze druženja građana, fontana će dobiti novi mehanizam, a instalirat će se i nova rasvjeta koja će dati sasvim drugačiji ugođaj. No park će u konačnici izgledati slično kao danas, rekao nam je arhitekt Sarapa:

– Mi smo arhitekti i pokušali smo izvući maksimum koji se da izvući iz prostora. Znači, ono što čuvamo – maksimalno čuvamo, što je za obnoviti pokušavam ‘soft touch’ obnoviti. Ono što je neartikulirano kao što su oni prostori uz igralište, samo igralište i dječje igralište, taj dio smo onako zahvatili kao arhitekti, ali u parteru, to nisu nekakve građevine.

Snimio Luka Šarlija.

Glavna je zamisao da park bude novo središte smislenog okupljanja građana, koje neće biti rezervirano samo za elitu, istakao je zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Koprivnice Mišel Jakšić pojasnivši da je i zimska manifestacija pokazala što građani doista žele:

– Koprivnička bajka kao takva zasigurno će ići dalje jer nas na to obvezuju tisuće ljudi koje su prošle kroz nju. Obvezuju nas, ne samo da nastavimo, već i da ju nadograđujemo. Iako ćemo ove godine i kod Koprivničke bajke, i zato se rade određeni zahvati u samom parku prema onom drugom obodu, zelenom trgu, ići u smjeru da se park rastereti od nekih stvari. Neće biti kao što je bilo ove zime, do takvih devastacija više neće dolaziti. Što se tiče napuhanaca i vrtuljka, oni su uglavnom bili postavljani na igralištu škole Antun Nemčić Gostovinski. Jasno je da nakon ovog projekta tamo toga više neće biti.

Ravnatelj Muzeja Grada Koprivnice Robert Čimin zagovornik je organiziranja manifestacija i programa u parku:

Snimio Luka Šarlija.

– Vjerujem da ste bili na zagrebačkom Zrinjevcu, montažnih drvenih kućica ima i tamo, na Bečkom adventu isto tako. Pred Gradskom vijećnicom je park koji je starosti kao i naš i isto tako su tamo smještene montažne kućice. Sigurno si postavljaju slična pitanja. Ako želimo sadržaje u parku onda moramo park na neki način, uz minimalne zahvate prilagoditi našim potrebama. Svojedobno sam i ja medijski istupao, bio sam protiv toga da se na središnjem Zrinskom trgu održavaju Podravski motivi, Ribolovci svome gradu i tome slično. Vjerujem da se određeni dio tih aktivnosti može smjestiti u park koji je primjereniji takvim događanjima. To ne znači da ga uništavamo.

Radovi u parku i na uređenju sportskog centra trebali bi biti gotovi za oko mjesec dana. A čime će radovi konkretno rezultirati, građani mogu vidjeti na panoima postavljenima u parku.

 

zatvori