Petak, 19. travnja 2024.
Home Aktualno FOTO: KOPRIVNIČKE USPOMENE Ove fotografije vratit će vas u vrijeme stare Koprivnice

FOTO: KOPRIVNIČKE USPOMENE Ove fotografije vratit će vas u vrijeme stare Koprivnice

0
FOTO: KOPRIVNIČKE USPOMENE Ove fotografije vratit će vas u vrijeme stare Koprivnice
Ustupio Dragutin Feletar.
“Koprivničke uspomene” naziv je fotomonografije Dragutina Feletara koja je u četvrtak predstavljena javnosti i koja je brojne okupljene Koprivničance odvela 150 godina unatrag.

Četristotinjak izabranih starih razglednica i fotografija koje akademik Feletar skuplja više od pedeset godina potječu iz 19. i 20. stoljeća. Otele su zaboravu nekadašnji izgled Zrinskog trga, gradskog parka, Gospodske ili Esterove ulica, Jelačićevog placa i drugih nama dragih ulica i trgova. Prikazuju također i mnogobrojna sportska događanja i gospodarski život našega grada.

– Na kraju se dobije jedna zaokružena slika života Koprivnice od kraja 19. stoljeća do 1960. godina od kada su te najmlađe fotografije na kojima su počeci Podravke, prva proizvodnja juha i tako dalje. Na početku knjige sam napravio pregled povijesti Koprivnice od početaka, proglašenja slobodnog kraljevskog grada do danas – rekao je na predstavljanju svoje knjige Dragutin Feletar.

Recenzent knjige je profesor i doktor znanosti Hrvoje Petrić koji je “Koprivničke uspomene” nazvao umjetničkim djelom.

– Kad pogledate te stare fotografije i prikaze Koprivnice možete vidjeti da su one bitno drugačije od današnjih fotografija. U to vrijeme pazilo se na svaki trenutak, kad će se fotografirati i što će se fotografirati. Nedavno sam pogledao slične knjige austrijskih, južno-njemačkih, sjeverno-talijanskih gradova. Pa tu nema neke velike razlike, osim što je Koprivnica ljepša – kaže Petrić.

Osim akademika Dragutina Feletara i povjesničara Hrvoja Petrića, okupljenima su se obratili i ravnatelj koprivničkog Muzeja Robert Čimin te zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić.

– Sretan sam što mi je pripala čast pisanja predgovora ove prekrasne fotomonografije našega grada. Akademik Dragutin Feletar posjeduje ogromnu količinu elana i energije što je pretočeno u knjizi sažetoj događajima unatrag 150 godina koji nam pokazuju koliko je u našu Koprivnicu tada utkano srca, volje, ljubavi te odricanja – rekao je Jakšić tim povodom.

Svečanost predstavljanja knjige glazbenim programom uveličali su Laura Mjeda i Marin Hraščanec te Gordana i Miroslav Evačić.

Nekoliko fotografija koje se nalaze u knjizi akademik Feletar ustupio je portalu Drava.info. Zavirite u prošlost našeg grada.

zatvori