Utorak, 23. travnja 2024.

TJEDNA PROGNOZA Hladan tjedan koji podsjeća na zimu, stiže i mraz!

Izvor:Crometeo

Piše Kristijan Božarov za Crometeo.

Ponedjeljak je donio predah između dvije ciklone; one koja je donijela promjenjivo vrijeme na dan Uskrsa, te nadolazeće koja je stigla tijekom utorka. Zanimljiv je prognozirani razvoj sinoptičke situacije nad Europom do kraja mjeseca. Na vidiku su čak 3 prodora sljedećih desetak dana koja će imati određena zimska obilježja. Naravno da će zahlađenje najmanje biti izraženo u Dalmaciji i da tamo spomenute ciklone neće donijeti zimsku hladnoću, no povremeni pad temperature zraka bit će dovoljno izražen da će nam trebati dugi rukavi, a povremeno i zimske jakne!

U ovom dijelu godine mraz znači štetu na poljoprivrednim kulturama. Mraza neće biti uz obalu ni na otocima, no moguć je posvuda u unutrašnjosti zemlje, a tamo je prije mraza moguć i snijeg, osobito u gorju! Bura i tramontana će najjače biti u četvrtak, kada su gotovo posvuda mogući olujni udari.

Srijeda donosi hladno i vjetrovito vrijeme uz puno oblaka. U Slavoniji će od jutra biti kiše ili susnježice, a tijekom dana će se naoblačenje s oborinama širiti prema zapadu i do večeri zahvatiti gotovo sva područja. U gorju će padati susnježica i snijeg uz nastanak tanjeg mokrog snježnog pokrivača, a u nizinama će biti kiše i možda malo susnježice, u noći ponegdje i snijega. Puhat će umjeren i pojačan vjetar sjevernih smjerova. Temperatura zraka kretat će se između 4 i 8 Celzijevih stupnjeva, u gorju hladnije.

U četvrtak većinom oblačno, hladno i vjetrovito. Još će povremeno biti oborina,
u gorju snijega, a u nizinama ujutro kiše i snijega, danju još malo kišice. Oborina će tijekom dana ipak biti sve manje, a na sjeverozapadu je kasno poslijepodne moguće i djelomično razvedravanje. Puhat će jak, na sjeveru zemlje na udare ponegdje i olujni vjetar sjevernih smjerova. Jutarnja temperatura od 1 do 5, najviša dnevna između 5 i 9°C, u gorju hladnije.

Petak nam donosi nešto mirnije vremenske prilike. Bit će uglavnom suho i djelomično sunčano, a vjetar će oslabjeti i prestati. Vedrina i slabljenje vjetra nažalost donose opasnost od jutarnjeg mraza, ne samo u Gorskom kotaru i Lici nego i mjestimice u nizinama. Tijekom dana će malo zatopliti uz najvišu temperaturu između 8 i 12 Celzijevih stupnjeva. Navečer će opet brzo zahladiti pa je mraz moguć i u noći na subotu.

U subotu se ipak očekuje više sunčanih razdoblja. Trebalo bi biti suho, a vjetar će okrenuti na slab do umjeren jugozapadni i zapadni. Bilo bi dobro da tijekom noći bude što više oblaka i vjetra jer će u slučaju vedre noći biti jutarnjeg mraza što bi moglo uzrokovati štetu. Nadajmo se barem da mraz neće biti onako katastrofalan kao lani 26.4. kad je zaista napravio ogromne štete. Ovako kasni mraz mogao bi uzrokovati štete na poljodjelskim kulturama, vinovoj lozi, voćkama i cvijeću. U pučkoj meteorologiji zato je poznata izreka: Vedre noći u travnju opake su voću i vinu. U subotu po danu će malo zatopliti, možda i do 17 Celzijevih stupnjeva.

Za nedjelju i ponedjeljak je ponovno moguće promjenjivije vrijeme, mjestimice uz kišu ili pljusak. Čini se da će temperatura zraka ponovno pasti.

zatvori