Petak, 19. travnja 2024.

AK galerija otvara sezonu ‘Mikrokrajolicima’ Kristine Pongrac

AK galerija ove subote otvara izlagačku sezonu. Prva je na rasporedu samostalna izložba Kristine Pongrac pod naslovom ‘Priroda nije mjesto koje posjećujemo’.

Izložba će biti otvorena u subotu, 15. travnja u 19 sati u AK galeriji u Kampusu. Sastoji se od dva rada: instalacije “Mikrokrajolici – transplantacije života” i happeninga “Mladi krumpir”. Oba rada koriste prirodne elemente: prvi nastaje presađivanjem bilja iz polja i šuma u zatvorene dvostruke prozore čime nastaju samoodrživi sustavi flore i faune koji ne trebaju pomoć čovjeka da bi se razvijali i opstali, a drugi prati proces nastanka grafika tehnikom pečatiranja krumpirom koji je umjetnica kao tinejdžerka prodavala u svom rodnom mjestu.

Radovi se referiraju na dualnost prirode i kulture, načela permakulture, osobnu i ekonomsku tranziciju, sadrže elemente održivih i ekoloških umjetničkih praksi, kritiziraju postojeće neuspješne i nepravedne političke i ekonomske sustave te zagovaraju ideju ravnopravne koegzistencije čovjeka i prirode.

Kustosi izložbe su Tanja Špoljar i Bojan Koštić, a jednodnevnog je karaktera.

“Izložba Kristine Pongrac ukazuje na mogućnosti novih utopija, priziva viziju svijeta kao povezanog ekosustava bez hijerarhije (I. L. Galeta) i poigrava se idejom održivosti u suvremenom svijetu i umjetnosti.” (iz teksta Tanje Špoljar)

Kristina Pongrac (Čakovec, 1985.) Završila je dizajn interijera u Graditeljskoj školi u Čakovcu i diplomirala primijenjenu umjetnost na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Uz umjetnost, bavila se društveno angažiranim radom unutar Centra za mlade Čakovec te se bavi ekologijom unutar Zaštitarsko ekološke udruge Senjar. Aktivna je članica HDLU Međimurja i ALUMNI kluba Akademije primijenjenih umjetnosti. Izražava se u mediju mozaika, instalacija, performansa, videa, grafike, a njena djela izlagana su na žiriranim izložbama u Hrvatskoj, Italiji, Srbiji, Izraelu i Egiptu. Trenutno vodi kreativne radionice oplemenjivanja ZMAG Recikliranog imanja Vukomerić. Živi i radi u Donjoj Dubravi.

 

zatvori