Subota, 20. travnja 2024.

ZAHVALJUJUĆI PREVENCIJI Koprivnički mališani imaju sve zdravije zube

U Koprivnici će se u ponedjeljak, 20. ožujka, po dvanaesti puta obilježiti Svjetski dan oralnog zdravlja.

Obilaskom koprivničkih dječjih vrtića, prigodnim programom i podjelom nagrada mališanima koji imaju najzdravije zube Preventivni tim dječje i preventivne stomatologije Nade Šešić osvrnut će se na ono što radili tijekom cijele školske godine.

U obilježavanju Svjetskog dana oralnog zdravlja ove godine sudjelovat će djeca iz dječjih vrtića Tratinčica, Sv. Josip i Igra, a doktorica Nada Šešić najavila nam je i da učenici Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski za vrtićarce pripremaju kratku predstavu.

Dan zdravog osmijeha prilika je da voditeljica preventivnog programa izdvoji postignute rezultate, a ono čime se Koprivnica može pohvaliti jest da je broj karioznih zubi kod svakog šestogodišnjaka u 2016. godini smanjen, u odnosu na 2010. godinu otkada Preventivni tim radi s mališanima, s 3,8 na 3 kariozna zuba.

Također, KEP-indeks, odnosno zbroj karioznih, ekstrahiranih ili plombiranih zubi, u 2016. iznosi 3,3, dok je u 2010. godini iznosio 4,2.

– Zadovoljna sam rezultatima i to je, iako se možda tako ne čini, veliki pomak. Prevencija je dugotrajan i mukotrpan posao. Lijepi i zdravi zubi su rezultat dugogodišnjeg rada i brige roditelja, djece, odgojno-pedagoških djelatnika i naravno liječnika dentalne medicine – kazala je doktorica Šešić.

Podsjetimo, na Svjetski dan oralnog zdravlja širom svijeta provode se aktivnosti vezane uz promicanje svijesti o važnosti oralnog zdravlja za cjelokupno zdravlje. Isto tako, dan je to kad se promiče važnost dobre i redovite oralne higijene.

zatvori