Subota, 20. travnja 2024.
Home Aktualno Vremeplov D. Rendića: Tužna priča dobila je sretan završetak

Vremeplov D. Rendića: Tužna priča dobila je sretan završetak

0
Vremeplov D. Rendića: Tužna priča dobila je sretan završetak
2. Nekoliko dana kod gradskog parka na središnjem Zrinskom trgu u Koprivnici ovaj čovjek prezimena Pokos štrajkao je glađu. Naime socijalna služba oduzela mu je djecu jer se o njima nije navodno primjereno brinuo. No, ova tužna priča dobila je i sretan završetak. Djeca su mu vraćena nakon više dana njegovog štrajkanja glađu. Bilo je to prije više od 15 godina.
Portal Drava.info svakog vikenda donosi vam izbor iz bogate arhive fotografija koje nam je ustupio novinar u mirovini Dragutin Rendić, jedan od prvih i dugogodišnjih djelatnika koprivničkog dopisništva HRT-a te, između ostaloga, i prvi fotoreporter Večernjeg lista u Koprivnici, kao i drugih tadašnjih medija. Bio je i prvi novinar dragovoljac Domovinskog rata u Koprivnici od 28. lipnja 1991. godine i prvi zapovjednik voda, kasnije satnije dragovoljaca ZNG-a Koprivnice. Časnik je Hrvatske vojske i počasni vatrogasni časnik. Umirovljeničke je dane dočekao u Glasu Podravine. Neke su fotografije njegove vlastite, a neke je prikupio tijekom svoje bogate karijere. Otputujte s nama u prošlost…
Pravi potok pive tekao je Kolodvorskom ulicom kod Željezničke stanice, prije 14 godina. Naime, na blagom zavoju iz kamiona ispalo je desetak fasli pive, a većina boca se razbilo. Okupljeni prolaznici, počastili su se s nekoliko boca, sve dok nisu došli djelatnici pivovare i drugi i očistili ovo raskršće na snimci.
Nekoliko dana kod gradskog parka na središnjem Zrinskom trgu u Koprivnici ovaj čovjek prezimena Pokos štrajkao je glađu. Naime socijalna služba oduzela mu je djecu jer se o njima nije navodno primjereno brinuo. No, ova tužna priča dobila je i sretan završetak. Djeca su mu vraćena nakon više dana njegovog štrajkanja glađu. Bilo je to prije više od 15 godina.
Čovjek koji je volio obrađivati zemlju, uživao u svojim goricama stalno sadeći nove nasade vinove loze, a posebno je volio konje s kojima je jahao ponosno kao pravi “kauboj” svojim Kuzmincem.. Naravno, radi se o pokojnom Slavku Radičeku, koji je niz godina bio i tajnik OŠ. Ovu snimku sadnje novog nasada vinove loze snimio sam prije desetak godina u goricama iznad Subotice Podravske.
Malo mjesto na obroncima Kalnika, Veliki Poganac s nešto više od dvjesto stanovnika i sedamdesetak domaćinstava, bilo je oduvijek glavno stovarište ogrjevnog drva. Odavde se ono otpremalo na sve strane po povoljnim cijenama po kubiku drvne mase. Bilo je to prije 15 godina, danas to više nije kao što je nekad bilo.
Na tabli drvenog vidikovca iznad PRC-a piše: “Priroda je ogledalo ljudi”. No, trebalo bi nadodati i nemar ljudi, koji su trebali odavno popularan vidikovac primjereno urediti i osposobiti da se s njegovog vrha može baciti pogled na beskrajnu ljepotu Podravske nizine, obližnji Kalnik, njegove pitome brežuljke i Bilogorske šume. Snimljeno prije 17 godina.
Nastup glazbenog sastava “Vinički pajdaši” prije 15-tak godina bio je uistinu zanimljiv. Takvi nastupi bili su ugodni za uho, a istovremeno su razveselili dušu i srce. No bila su to prošla svršena vremena, a glazbeni sastavi pojave se danas i nestanu sutra kao proljetna kiša. Šteta!
Prije 18 godina izgorjela je kuća hrvatskog branitelja u Drnju. Bili su to teški trenuci za njega. No zahvaljujući mještanima, Udrugama hrvatskih branitelja, Općini Drnje, te brojnim donatorima, brzo je izgrađena nova kuća. Tako bi trebalo biti i danas!
Međunarodni dana žena obilježavao se i u Glasu Podravine. Svaka djelatnica primila je cvijeće – crvene ruže. Tako je i nastala ova snimka prije 17. godina kada je cvijeće primila Snježena Omrčen-Čeko (desno) i tajnica redakcije Dijana Selaković.

 

zatvori