Vremeplov D. Rendića: Generacije Koprivničanaca ovdje su naučile plivati… a danas?

0
794
Portal Drava.info svakog vikenda donosi vam izbor iz bogate arhive fotografija koje nam je ustupio novinar u mirovini Dragutin Rendić, jedan od prvih i dugogodišnjih djelatnika koprivničkog dopisništva HRT-a te, između ostaloga, i prvi fotoreporter Večernjeg lista u Koprivnici, kao i drugih tadašnjih medija. Bio je i prvi novinar dragovoljac Domovinskog rata u Koprivnici od 28. lipnja 1991. godine i prvi zapovjednik voda, kasnije satnije dragovoljaca ZNG-a Koprivnice. Časnik je Hrvatske vojske i počasni vatrogasni časnik. Umirovljeničke je dane dočekao u Glasu Podravine. Neke su fotografije njegove vlastite, a neke je prikupio tijekom svoje bogate karijere. Otputujte s nama u prošlost…
Bunari na ulicama kojima su se koristili mještani mogu se još vidjeti u pojedinim mjestima. Ovaj bunar snimljen je u Srdincu prije 18 godina i danas predstavlja svojevrstan raritet i atraktivnost pojedinih malih mjesta koja nemaju vodovodnu mrežu.
Posebne atrakcije na otoku Veliki Brijun su stare fortifikacije sa starim topovima velikog kalibra iz doba Austro-Ugarske. Nažalost, topovi, rovovi i sve što se nalazilo oko i u blizini ovih starina zapušteno je i zanemareno (na snimci od prije 10 godina), a moglo bi se koristiti kao dodatni turistički potencijal ovog otoka, bisera našeg mora. Šteta!
Barokna crkva Presvetog Trojstva u Legradu bila je restaurirana od strane studenata Likovne akademije iz Zagreba, a njihov domaćin bila je Općina Legrad. Naime, crkva koja je sagrađena 1769.-1784. godine sa zaobljenim svetištem u kojemu su vrijedne zidne iluzionističke slike trebala je hitnu restauraciju, koja je i urađena na zadovoljstvo mještana Legrada i okolice. Snimka je nastala prije 16 godina.
Potok Koprivnica ili Koprivnička rijeka koja izvire u Rijeci Koprivničkoj od Koprivnice do ušća u Dravu drži uglavnom smjer zapad-istok. Od Hlebina nadalje se naziva Bistra. Danas Koprivnička rijeka od Koprivnice na dalje teče kao prava nizinska rijeka. No potok ima za brojne generacije Koprivničanaca i svoju povijesnu vrijednost, ne zbog toga što je znao ponekad poplaviti ulice grada, već zato što je često bio meka kupača i ribiča. Na popularnom “drugom slapu” (na snimci od prije dvadesetak godina) generacije Koprivničanaca su naučile plivati. Bilo je to omiljeno mjesto za kupanje.
Kapelica u središtu Vojvodinca izgrađena je 1936. godine. Ovo malo mjesto u općini Rasinja ima svega 50 stanovnika i 15 domaćinstava. No, mjesto je prepoznatljivo po urednosti i nastojanju da svako domaćinstvo ima posebno i drugačije uređen okoliš. Tako je to bilo prije 17 godina kada je snimljeno središte ovog malog mjesta.
Ova razglednica snimljena 1979. godine prilikom službenog posjeta našim sugrađanima u Düsseldorfu, glavnom gradu gusto naseljene njemačke pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija, koji leži na rijeci Rajni i središte je njemačke modne industrije i telekomunikacija. U 7. i 8. stoljeću ovaj prostor naselila su germanska plemena. Danas grad ima oko 170 financijskih institucija te jednu od najvećih burza u Njemačkoj, a poznate su tvrtke iz Düsseldorfa L’Oreal, Henkel i Metro. U gradu živi i radi više od tisuću Hrvata. Na slici je autor Vremeplova, D. Rendić.
Točno preko puta Zadra nalazi se otok Ugljan kojeg još zovu i zeleni otok jer je pokriven gustom makijom, borovima, maslinama, smokvama, vinovom lozom i raznim drugim mediteranskim raslinjem. Generacijama je vezan uz more, pomorstvo i ribarstvo. Cijelom sjeveroistočnom stranom otoka u prirodnim uvalama nižu se ribarska i turistička mjesta od kojih su najpoznatija Kukljica, Kali, Preko i Ugljan. Popularno je mjesto za boravak turista, a posebno u mjestu Ugljan, gdje je prije 30-ak godina na plaži snimljena ova snimka.