Subota, 20. travnja 2024.

Policija: U prva dva mjeseca imamo tri puta više poginulih na cestama nego lani

Policija je tijekom veljače zabilježila 115 kaznenih djela, što je nešto manje nego u istom razdoblju lani.
Dražen Laljek. Snimio Marko Posavec.

Rekao je to na konferenciji za medije glasnogovornik Policijske uprave koprivničko-križevačke Dražen Laljek:

— Kazneno smo prijavili 57 osoba, a ukupna razriješenost je nešto veća od 81 posto. Materijalna šteta u tim kaznenim djelima iznosi nešto više od 107 tisuća kuna.

Stanje sigurnosti u prometu malo je nepovoljnije. Od početka godine zabilježeno je 76 prometnih nesreća, šest više nego u prva dva mjeseca prošle godine, no među njima su i tri nesreće s poginulim osobama, za razliku od lani kada smo imali samo jednu. A gotovo polovica prometnih nesreća ima isti uzrok, istaknula je voditeljica Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa Mirela Škvorc:

Mirela Škvorc. Snimio Marko Posavec.

— Kad smo analizirali stanje sigurnosti, utvrdili smo da nam je najglavniji krivac za događanje prometnih nesreća upravljanje vozilima nepropisnom i neprilagođenom brzinom, odnosno brzina je uzrok 40% prometnih nesreća, što je jako veliki udio.

Tome su djelomično pridonijeli i vremenski uvjeti početkom godine: poledica, snijeg, mokri i skliski kolnici kojima se vozači nisu najbolje prilagodili, dodaje Škvorc. 21 prometnu nesreću izazvali su vozači pod utjecajem alkohola, među kojima i jednu s poginulom osobom odmah na početku godine. 13% sudionika prometnih nesreća bilo je pod utjecajem alkohola, što je malo bolje nego lani.

Mladi vozači uzrokovali su 13 prometnih nesreća, među kojima i jednu s poginulom osobom.

Stanje javnog reda i mira nešto je povoljnije nego lani, rekao je glasnogovornik Laljek: — Na godišnjoj razini bilježimo pad od nekih 4% u odnosu na razdoblje prije. Veseli podatak da u tom padu najviše participiraju prekršaji s obilježjem nasilja, dakle tučnjave, za više od 14%, a i prekršaji vrijeđanja i omalovažavanja službenih osoba su se smanjili za 50-ak posto.

Recimo i da su u veljači zabilježena četiri požara na građevinskim objektima u kojima nije bilo ozlijeđenih osoba, a ukupna materijalna šteta procijenjena je na oko 16.000 kuna.

U veljači je zabilježeno nešto više od 6.400 prelazaka državne granice, što je gotovo dvostruko više u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

zatvori