Utorak, 23. travnja 2024.

Jozinović i Koren odlučni: Smeće iz Dubrovnika neće dolaziti na Piškornicu

Nakon što su se u medijima pojavile informacije da će se na Piškornicu dovesti dvadeset tisuća tona dubrovačkog smeća, oglasio se koprivničko-križevački župan Darko Koren.

Napise da će se u Koprivničkom Ivancu odlagati smeće iz Dubrovnika oštro demantira te ih proglašava proizvoljnom informacijom nastaloj u radionici, kako kaže, ambiciozne političke scene predvođene zamjenikom koji obnaša dužnost gradonačelnika Koprivnice Mišelom Jakšićem:

— Pitanje dubrovačkog smeća apsolutno ne postoji u bilo kojem kontekstu vezanom za Piškornicu. To je izmišljotina pojedinaca koji bi po mojem sudu već polako trebali potražiti određenu liječničku pomoć. Ponavljam, ni jedan kilogram smeća iz nijednog drugog dijela Republike Hrvatske van područja četiri županije koje projekt obuhvaća do daljnjega neće ovdje dolaziti — oštar je bio Koren.

Optužbe na njegov račun zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Koprivnice Mišel Jakšić nije želio komentirati, a da Piškornica posluje s tvrtkama koje su zadužene za zbrinjavanje otpada s područja četiri županija – Koprivničko-križevačke, Varaždinske, Međimurske te Krapinsko-zagorske – u priopćenju je istaknuo direktor Piškornice Mladen Jozinović:

“Piškornica – sanacijsko odlagalište d.o.o. ni na koji način nije sudjelovalo u natječaju za prihvat otpada s područja Dubrovnika i okolnih općina niti ima ikakve veze s obradom otpada na tom području. Sukladno poslovnim planovima i cilju osnivanja, Piškornica sanacijsko odlagalište d.o.o. radi na zbrinjavanju otpada s područja navedenih županiji te možemo potvrditi kako otpad s područja Dubrovnika neće dolaziti u Koprivnički Ivanec”, stoji u priopćenju u kojem stoji i da je istina da imaju, kao i većina odlagališta u Hrvatskoj, potpisan ugovor s oroslavskom tvrtkom Eko Flor Plus d.o.o koja ima koncesiju za dovoz otpada na Piškornicu. Od 1. siječnja ove godine na Piškornicu je dovezeno 163,18 tona.

Iz Piškornice tako odbacuju pisanja Dubrovačkog vjesnika da će, prema izjavi direktorice dubrovačkog poduzeća Čistoća Nataše Gabričević, oroslavska tvrtka otpad dovoziti u Koprivnički Ivanec.

Od početka godine na odlagalište kod Koprivničkog Ivanca ukupno je dovezeno 5.677,48 tona otpada što daje mjesečni prosjek od 2.800 tona, a tijekom cijele prošle godine na Piškornicu je stiglo 72.985,79 tona što je 6.000 tona mjesečno. Projekcije za 2017. pokazuju daljnje smanjivanje količine dovezenog otpada, stoji u priopćenju.

Jozinović je dodao i kako je u sanaciju odlagališta Piškornica dosad uloženo više od 60 milijuna kuna, a sustav sigurnosti i zaštite okoliša svakodnevno se unaprijeđuju. Sve dosad provedene inspekcije utvrdile su kako Piškornica nema negativan utjecaj na okoliš i stanovnike koji žive u blizini odlagališta, a buduće investicije dodatno će smanjiti ispuštanje metana u atmosferu.

— U skladu s navedenim, te dobrim namjerama poslovanja, već smo uputili poziv ministru zaštite okoliša i energetike Slavenu Dobroviću na obilazak odlagališta kako bi i sam svjedočio napretku koji je dosad postignut, te dobrobiti koju će lokalna zajednica imati kada se izgradi Regionalni centar za gospodarenje otpadom — zaključio je Jozinović.

zatvori