Petak, 19. travnja 2024.

REVITALIZACIJA PARKA Gradska uprava: Grgić i Špoljar nisu u pravu, sve je u skladu s propisima

Nakon što su povjesničar umjetnosti Marijan Špoljar i arhitekt Antonio Grgić jučer novinarima iznijeli niz pritužbi vezanih uz način provedbe revitalizacije gradskog parka i načinom na koji se ta prirodna i kulturna baština našeg grada iskorištava u vrijeme različitih manifestacija, oglasila se i koprivnička Gradska uprava.

U priopćenju navode da su dužni ukazati na netočnost navoda gospodina Špoljara i gospodina Grgića iznijetih na spomenutoj konferenciji za medije, a koje se odnose na usklađenost postupanja s važećom regulativom i prostornim planovima Grada Koprivnice.

— Vezano uz provedbu javnog urbanističkog – arhitektonskog natječaja, obveza provedbe ovog natječaja nije propisana GUP-om za područje gradskog parka — stoji u priopćenju u kojem pojašnjavaju i da su GUP-om navedena područja za koja se preporuča provedba urbanističkog – arhitektonskog natječaja, ali ta područja navedena u GUP-u ne obuhvaćaju i područje gradskog parka.

>> FOTO: OKRŠAJ U PARKU Grgić i Špoljar: Uništavate park! Ledinski: Prijavite nas ako mislite da ne radimo po zakonu

— Ugovor za izradu projektne dokumentacije zaključen je po provedenom postupku bagatelne nabave u skladu s Pravilnikom o provođenju postupka nabave za robu i usluge procijenjene vrijednosti do 200.000 kuna i radova do 500.000 kuna u Gradu Koprivnici — očitovali su se iz Gradske uprave u vezi pitanja neprovođenja javnog natječaja za angažiranje arhitekta Zdravka Sarape za izradu idejnog rješenja gradskog parka. U nastavku navode i da su u tom postupku ponude zatražene od tri ponuditelja te da je ugovor zaključen s najpovoljnijim ponuditeljem – tvrtkom FORMA BIRO d.o.o. Koprivnica.

Tvrdnje pokretača nestranačke građanske inicijative da za revitalizaciju gradskog parka nije izrađena zaštitarska konzervatorska podloga iz Gradske uprave također demantiraju.

U priopćenju stoji da je Konzervatorski odjel u Bjelovaru izdao zaključak kojim je utvrđeno da je za zahvat u prostoru „Revitalizacija gradskog parka i uređenje školskog igrališta Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski“ potrebno izraditi Konzervatorski elaborat te da je on izrađen od strane FORMA BIRO-a te suradnika, više kustosice Draženke Jalšić Ernečić i ovlaštenog inženjera šumarstva dr. sc. Milana Perneka.

— Vjerujemo da to dovoljno ukazuje na neosnovanost ocjene o nekompetentnosti osoba koje sudjeluju u projektu — ističu sa Zrinskog trga te najavljuju da će dokumentacija od strane stručnih osoba biti prezentirana javnosti kada će biti prezentirani i ostali točni podaci i informacije o projektu.

— Vezano uz navode gospodina Špoljara, koji s pozicije struke navodi kako park nije tu da se iskoristi nego da služi za hodanje, kontemplaciju i intimna druženja, napominjemo da je pregledom dostupnih informacija razvidno da se danas u svijetu, osim ovakvim pristupom, u nekim gradovima kao što su primjerice Beč, Madrid ili Bologna parkovi revitaliziraju i na način da sadrže i brojne ponude vezane uz rekreaciju, sport, provođenje gradskih projekata, ljetnih festivala i različitih događanja pa čak postoje objavljene ocjene da je ovakav pristup znatno doprinio da primjerice grad Beč bude proglašen gradom s najboljom kvalitetom življenja — zaključuju iz Grada.

zatvori